Kitite jelku za praznike evo i razloga zašto to radite

Šareno okićena jelka postala je simbol novogodišnjih praznika, a kićenje se praktikuje i u kulturama koje ne slave rođenje Isusa Hrista.

72801-1111

Običaj ukrašavanja zimzelenog drveta datira još iz perioda starog Rima. Postoji nekoliko teorija o tome kako je došlo do popularizacije kićenja jelke u svetu.
U etnološkim zapisima taj običaj smatra se paganskim, a zimzeleno drveće predstavljalo je podsjetnik da će zima proći i da će ponovo nastupiti proljeće. U Poljskoj se jelka kitila jabukama, orasima, kolačićima, šarenim papirićima, zvijezdama napravljenim od slame, mašnama i šarenim vaflima. Vjerovalo se da drvo ima magičnu moć koja je povezana sa sjetvom i uspješnim rodom u narednoj godini. Njemačka, Letonija i Estonija su najviše zaslužne za običaj kićenja jelke uoči Božića.
U tadašnjoj Livoniji, bratstvo Crnoglavih donosilo je drvo za vrijeme praznika u svoje kuće u Talinu i Rigi. Posljednjeg dana praznika, drvo se nosilo na glavni trg oko koga bi bratstvo plesalo. Јelku su kitili jabukama, orasima i papirnim cvijećem. Nakon protestantske reformacije, jelka se kitila u višim klasama da bi vremenom običaj počele da praktikuju i niže klase. Nijemci su počeli da kite jelku skupocjenim dekoracijama u 18. vijeku i najzaslužniji su za širenje tog običaja u svetu. Vojnici su prenijeli običaj 1815. godine u Beč, a u 19. vijeku se raširio i preko okeana, pa je stigao i do Rusije. Kada je vojska tokom francusko-pruskog rata okitila jelku u vojnoj bolnici, taj običaj je postao vrlo popularan.
Od 20. vijeka jelke počinju da kite i crkve ih postavljaju na javnim mjestima u gradovima širom sveta. Kada su crkve počele da kite jelke, često bi ih postavljale u blizini polica sa crkvenim svijećama, koje su ubrzo počele da služe za dekoraciju drveta, što se kasnije razvilo u postavljanje božićnih lampica. U SAD je običaj kićenja jelke postao popularan nakon 19. vijeka kada su ga donijeli Nijemci, a Amerikanci su ga proširili na Kanadu. Svake godine, Amerika za vreme praznika proda i do 36 miliona jelki, a Evropa čak 60 miliona. Prema vjerovanjima, zvijezda koja se tradicionalno postavlja na vrh jelke predstavlja Vitlejemsku zvijezdu, koja je tri mudraca dovela do štale gdje se rodio Isus Hrist.

Ostavite komentar