Oglas u BiH: Prodajem pištolj korišten samo na svadbi i kad mi se rodilo dijete

Dobar je pištolj, cijena je 260 maraka, nije puno korišten, ispaljeno 15 metaka na svadbi i nekoliko metaka kada se dijete rodilo.

47a5f8a341d583ef95fb7db9e9b0e263

To je jedan od odgovora koje su novinari Avaza dobili prilikom istraživanja o tome na koji se način najlakše može doći do oružja u BiH.

Kako prenosi taj portal, pokazalo da se pištolj može dobiti za 100 maraka, puška i pištolj za 500, u slučaju da se kupuje oboje. I sve to putem popularnih stranica s oglasima.

Činjenica, svaki oglas završava se napomenom da prodaju isključivo punoljetnim osobama i onim s dozvolom za nošenje oružja. Međutim, prodavači već nakon drugog upita može li bez dozvole, uglavnom odustaju od tih pravila.

Denis Hadžović, generalni sekretar Centra za sigurnosne studije iz Sarajeva i stručnjak iz oblasti sigurnosti, kaže da je oružje lako dostupno zbog činjenice da je zakonodavstvo neusaglašeno.

“Još 2009. godine donesena je odluka o usaglašavanju zakona o oružju s direktivama Evropske unije u ovoj oblasti. Od tada je prošlo sedam godina, a strategija o posjedovanju oružja još nije sprovedena. Loša je i kaznena politika. Nelegalno oružje više je nego veliki problem za društvo i sva istraživanja pokazuju da ima slabo pomaka. Uništavanje oružja također nije u vrhu prioriteta”, pojašnjava Hadžović.

Ostavite komentar