Banka povlači sve reklame sa web stranica koji šire propagandu

Jedna od četiri najveće banke u Češkoj, Češka sporžitelna, prvo je preduzeće u zemlji koje je odlučilo da potpuno povuče svoje reklame sa web stranica i portala koji dezinformišu, u službi su propagande ili ubjeđuju u razne teorije zavjera.

ceska_banka

“Vjerujemo da naša odgovornost prema društvu ide iza granica bankarskog svijeta i da možemo da poslužimo ljudima kao kompas koji će ih bezbjedno provesti kroz more medijskih informacija. Za nas je neprihvatljivo da pomažemo izvore neprovjerenih a nekada namjerno neistinitih informacija. Zato se naša reklama neće pojavljivati na sajtovima za dezinformisanje”, saopštila je Češka sporžitelna.
Banka je kao prva velika kompanija u Češkoj taj korak preduzela nakon analiza koje su nevladine organizacije izradile za potrebe češke vlade i koje su pokazale da se propagandistički i dezinformacioni portali i sajtovi izdržavaju ne samo od novca naručilaca propagande, već i od reklama.
Prema analizi češke NVO Evropske vrijednosti, reklama i baneri Češke sporžitelne su se pojavljivali ovog leta u junu na sedam sumnjivih čeških sajtova i portala. Banka je odbila da saopštili koliko dugo je njena reklama bila na sumnjivim web siteovima i koliko je za nju platila.
Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec osnovao je novi odbor u MUP-u koji ima zadatak da prati propagandu stranih sila, prije svega prorusku koja je po ocjeni obavještajnih službi u Češkoj najprisutnija i razne izvore dezinformacija na internetu. Novi odbor kao povratak totalitarne cenzure osudio je, međutim, predsjednik Češke Miloš Zeman koga je inače analiza NVO Evropske vrijednosti zbog čestih proruskih izjava označila za oruđe proruske propagande u rukama Kremlja.
“To je prava svinjarija. To je povratak u totalitarno društvo. Ja ću da procenjujem čiji stav je ispravan a čiji nije? A onaj koji procenjuje pri tome potpuna budala”, kazao je ovog vikenda radiju Frekvence 1 o novom odboru MUP-a za nadziranje dezinformacija češki predsednik Miloš Zeman.

Ostavite komentar