Trump donosi mudre odluke : Nema novca za skupe avione

Novoizabrani predsjednik SAD Donald Tump najavio je danas da će smanjiti troškove najskupljeg programa za naoružanje Pentagona “Združeni jurišni lovac”, koji predviđa zamjenu postojećih aviona borbenim avionima F-35 Lajtning II, kada zvanično uđe u Bijelu kuću.

donald-tramp-foto-reuters-10-dec-1481550891-1056511

Tump je na Twitteru napisao da će pod njegovim vodstvom vojska smanjiti troškove i sačuvati milijarde dolara. “Program F-35 i njegova cijena je van svake kontrole. Milijarde dolara će biti ušteđeno u vojsci, kao i u drugim nabavkama posle 20. januara”, napisao je. Prema procjenama, troškovi tog programa iznose skoro 400 milijardi dolara.

Najmoderniji borbeni avion SAD F-35 Lajtning II je svojevrsna osnova američke vojske, mornarice i vazduhoplovstva. Program F-35 je bio na meti kritika zbog čestih odlaganja i velikog premašivanja budžeta. Također, inženjeri tek treba da se izbore sa nedostacima u softveru i pitanjima kompatibilnosti.

f-35-sad-avion-lovac-foto-profimedia-1481551116-1056523

Riječ je o programu razvoja i nabavke aviona, kojim bi se zamijenio veliki broj postojećih lovaca, jurišnika u vojskama SAD, Velike Britanije i Kanade i njihovih saveznika.

Podsjetimo, Trump je nedavno otkazao i narudžbu predsjedničkoga aviona “Air Force 1” jer smatra da mu je cijena previsoka.

 

Ostavite komentar