Crnogorci odlučili : Avijon a ne avion

Nakon uvođenja abecednog školskog dnevnika, azbuke od 32 slova, ovih dana novi šok kod roditelja crnogorskih prvaka izazvao je sadržaj bukvara na crnogorskom uz upotrebu dva slova (z i s).

bukvar3

I to nije sve, autori bukvara Slavica Marsenić i Miladin Radović, za pojedine riječi sugerišu u vježbanjima netačan gramatički oblik, pa se, na primjer, riječ “avion”, piše – “avijon”, a drugih sličnih primjera ima napretek.

Jedna majka iz Podgorice je tim povodom na “Facebooku” podijelila svoj šok bukvarom svog prvaka.

Bukvalno mi se plače. Moje dijete 50 posto ovih izmišljenih riječi i slova ne zna da izgovori, ja ne mogu 30 posto uz sve napore“, napisala je majka.

Oglasio se profesor dr Dragan Koprivica, koji kaže da režim nastoji da u škole na mala vrata ugura zasad neobavezni bukvar smiješnih riječi i izraza.

To je istovremeno i “bukvar” grubih pokušaja ispiranja mozgova odraslih, i što je najštetnije u svemu, mlade populacije, kojom je uvijek najlakše manipulisati. Ovo je pokušaj vulgarnog “štelovanja” jezika i svijesti građana. I uz ovlašni pogled na besmislene jezičke ujdurme u tzv. bukvaru crnogorskog lako se uočava da se komedija nastavlja time što se čak i suština riječi, njihova semantička strana, izvitoperuje do neprepoznatljivosti i besmisla. Zato bi djeci bio potreban i Fransoa Šampolion da dešifruje nakaradne riječi, ili ono što je od njih ostalo, uz jezičke zavrzlame i hijeroglife, gdje fale i neka slova, istrgnuta iz riječi, da bi farsa bila kompletna“, kaže Koprivica.
Koprivica ističe da se radi o providnom pokušaju da se “pomoću nekog karikaturalnog pravopisa, novih slova, novogovora i izvitoperenih riječi novokomponovanih jezičara dobije šatro-crnogorski, virtuelni jezik za kroz kuću i šegačenje.

Uostalom, tim žargonskim jezikom ne govori niko, čak ni iz vrha DPS-a i režima u cjelini! Ovaj “bukvar” je novi iskorak u prazno na štetu crnogorske kulture i njene autohtonosti. Zato autore treba prozvati pred licem javnosti u cilju odbacivanja tog tipa nastave, kojim se maltretiraju učenici, ismijavaju naša kultura, istorijsko pamćenje i crnogorsko nacionalno biće“, tvrdi Koprivica.

Ostavite komentar