Ovo su najbolji filmovi i serije u 2016. godini

Američki filmski institut (AFI) objavio je godišnju listu 10 najboljih filmova i TV serija.

bestmovies

Među istaknutim naslovima su i mjuzikl “La La Land” Dejmijena Šazela, drame “Moonlight” Berija Dženkinsa i “Manchester by the Sea” Keneta Lonergana, koje su se nametnule kao rani favoriti pred dodjelu Oskara, zahvaljujući nagradama raznih udruženja filmskih kritičara.

Tu su i novi filmovi Martina Skorsezea (Silence) i Denzela Vošingtona (Fences), premda još nisu ušli u širu kino distribuciju, zatim vestern “Hell Or High Water” Dejvida Mekenzija sa Džefom Bridžisom i Krisom Pajnom kao i rediteljski poduhvat Mela Gibsona “Hacksaw Ridge”, prvi posle 10 godina. Na listi se našao i animirani film “Zootopia”.

Neki analitičari smatraju da su neopravdano izostavljeni “Nocturnal Animals” Toma Forda i “Loving” Džefa Nikolsa, dok ostali favoriti kritičara, “Lion” i “Jackie” nisu ni bili u konkurenciji jer nemaju “izrazito američku priču i filmsku ekipu”, kako nalažu pravila AFI.

Među najboljim serijama su neki već klasici poput “The Americans” i “Game of Thrones”, ali i “Stranger Things”, “Atlanta” i “This Is Us”, koje su debitovale ove godine na malim ekranima.

Bivši ragbista, sada zatvorenik O Džej Simpson ove godine je bio tema odlično ocjenjene serije i dokumentarnog filma. Serija “The People vs O. J. Simpson” također se našla među deset odabranih, dok je posebno priznanje dodjeljeno skoro osmosatnom dokumentarcu “O.J.: Made in America”, budući da ga neki smatraju za film (našao se na širem izboru za Oskara za dokumentrani film) a neki za TV seriju (emitovan je u više dijelova na ESPN).

Lista je, kao i do sada, objavljena po abecednom redu, bez rangiranja.

NAJBOLJI FILMOVI 2016.

Arrival (Dolazak)

Fences

Hacksaw Ridge (Greben spasa)

Hell Or High Water (Po svaku cijenu)

La La Land

Manchester By The Sea

Moonlight

Silence

Sully (Čudo sa Hadsona)

Zootopia (Zootropolis: Grad životinja)

NAJBOLJE SERIJE 2016.

The Americans (Amerikanci)

Atlanta

Better Call Saul

The Crown

Game of Thrones (Igra prijestolja)

The Night Of (Kobna noć)

The People v O.J. Simpson: American Crime Story (Narod protiv O Džeja Simpsona: Američka krimi priča)

Stranger Things

This Is Us (To smo mi)

Veep (Potpredsjednica)

Ostavite komentar