Kunemo i proklinjemo a nismo svjesni da kletva može uticati na šest narednih generacija

“Proklet ti bio rod i porod”, “Sjeme ti se zatrlo”, “Sunce te nikad ne ogrijalo”, “Ne imao muškog roda”, “Da Bog da te stigla Božja kazna”, samo su neke od kletvi koje su vjekovima u nazad u najvećim emotivnim nabojima Bosanci i Hercegovci izricali jedni drugima. Do dana današnjeg, ništa se nije promijenilo. Kunemo i dalje i to sa podjednakim intenzitetom.

Tradicija kletvi postoji vjerovatno u svim kulturama svijeta. Vrijeme nastanka ovog izraza zaključuje se na osnovu njene sadržine: pošto je osnovni podsticaj za nastanak klevete proklinjanje nekoga sa željom da mu se nešto neprijatno desi, jasno je da je nastala u davna vremena kada se vjerovalo u magičnu moć riječi. Kletva je uvijek vezana za neku osvetu. Ona mora da bude nabijena emocijama i da ima jaku energiju da bi se ostvarila.

Najteže kletve su one koje “baci” roditelj, a u narodnoj poeziji kao “opsane” kletve spominju se i one koje baca djevojka, ili sestra.

Magija-vracanje-karte-bacanje-magije-1

Brojni su oni koji vjeruju da je kletva izgovorena uoči vjerskih praznika obilježila kretanje i sudbinu nekih naroda. Kao primjer često se navodi da je Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prjestolonaslednika Franca Fredinanda u Sarajevu upravo na ovaj dan.

Kunemo i danas

Ništa se nije promijenilo ni sedam vjekova nakon kletve cara Lazara. U moderne kletve, koje na žalost važe već nekoliko decenija spadaju i “Dabogda svoju pravdu tražili i ostvarili je u srpskim sudovima”, “Dabogda živjeli od prosječne  plate iz realnog sektora i penzije”, “Dabogda Vam ostalo još pet godina staža do penzije u BiH” .