Kirk Douglas danas napunio stoju a vi gledajte kako ćete

Slavni holivudski glumac, režiser i producent Kirk Daglas, čije su uloge obilježile kinematografiju 20. vijeka, danas puni 100 godina.

2iji4c3

Od početka filmske karijere, 1946. godine, Daglas je ostvario više od 90 filmskih uloga, a ostati će poznat, između ostalog, po filmovima “Šampion”, “Žudnja za životom”, “Obračun kod OK korala”, “Staze slave”, “Posljednji voz sa Gan Hila” i “Spartak”.
Iako je tri puta nominovan za nagradu Oskar za glavnu mušku ulogu, 1950. godine za film “Šampion”, 1953. godine za ulogu u filmu “Loši i lijepi” i 1957. godine za film “Žudnja za životom”, Daglasu je tek 1996. godine dodjeljen počasni Oskar za životno djelo.
kirk tito medjed 1
Kirk Daglas je rođen 9. decembra 1916. godine kao Išur Danielovič u gradu Amsterdam, u državi Njujork, u siromašnoj porodici jevrejskih imigranata iz Gomelja, današnje Bjelorusije. U mladosti je radio najrazličitije poslove da bi prehranio sebe i porodicu, između ostalog i kao prodavac, raznosač novina, domar i hrvač na vašaru.
Glumeći u srednjoškolskim predstavama, shvatio je da želi da postane glumac, a njegov talenat je prepoznala i njujorška Američka akademija dramskih umjetnosti, koja mu je dodjelila stipendiju. Prije nego što se 1941. godine pridružio američkoj mornarici, ime Izi Demski, koje je do tada koristio, zvanično je promjenio u Kirk Daglas.
Po povratku u Njujork, radio je u pozorištu, na radiju i snimao reklame. Godine 1946. je imao prvu filmsku ulogu u filmu “Čudna ljubav Marte Ajvers”, a kao prekretnicu u karijeri označava film “Šampion” 1949.

Ostavite komentar