Čokolade koje smo voljeli u socijalizmu ali i one s kojima preživljavamo robovlasništvo koje od milja zovemo kapitalizam

kolindacokolada

Čokolada s rižom, bez obzira na suprotstavljenost ekavice i ijekavice, svuda u SFRJ zvala se „čokolada s rižom“ i taj će naziv ostati u BiH do dana današnjeg

mony-rice-header

Kad je riječ o slatkišima, drugovi su došli na gotovo: Franjo Vaja, Mađar iz Vršca, predao im je 1945. godine svoju fabriku čokolade „Roda“ i, zajedno s njom, recept za krem bananice, koje su 1938. tu prvi put napravljene.

56037_bananice-3_f

Nove vlasti fabrici su dali ime „Nada Štark“, po bombondžijskoj radnici iz Osijeka koju su ustaše ubile u logoru 1945. Sredinom šezdesetih fabrika je zbog proizvodnje keksa spojena s pekarom „Soko“, pa tako stvoreni kombinat dobija rogobatni naziv „Soko Nada Štark“, da bi se u kapitalizmu oslobodio suvišnih značenja i postao „Štark“.

Slično je bilo i s predratnim „Unionom“ u Zagrebu, koji je nakon rata preimenovana u „Josip Kraš“, a sada koriste elegantno ime„Kraš“.

zivotinjsko-carstvo-kras-album-slicicama-pun-1-250-slika-72319676

Njemu dugujemo „bajadere“, bombone „kiki“ i „bronhi“, keks „pti ber“, zatim „napolitanke“ i čokoladice „životinjsko carstvo“ sa sličicama koje su se u album lijepile pravim lijepkom. Imena su se mijenjala, ali su recepti ostajali isti: subotički „Pionir“, nikao na temeljima nacionalizovane radionice Josipa Raufa, proizvodio je „negro“ bombone od tridesetih godina.

untitledpioneer_4d600ad3155b0

Konditorska industrija u socijalizmu osvajala je i nove tehnologije, pa su Jugosloveni mogli da kupuju i „tuti-fruti“, čokoladu sa svim i svačim – od lješnika, preko borovnica, badema i kikirikija, do suhog grožđa, ali i čokoladu sa ekspandiranim rižom. Ova će se, bez obzira na suprotstavljenost ekavice i ijekavice, svuda u SFRJ zvati „čokolada s rižom“, i taj će naziv, preživjevši sve ratove, ostati u BiH do dana današnjeg.

1185_02_02_10_2_09_48

Prve strane čokolade pojavile su se na domaćem tržištu sedamdesetih: „toblerone“ i „nestle“ u obliku kvadrata… Teško je danas nabrojiti sve čokolade koje smo jeli, kao i bombone. Osim spomenutih, posebno mjesto u sjećanju zauzimaju i „Pionirove“ karamele od lješnika, zatim zeleni žele mentol „šumi“, pa „pepermint“ iz „Plive“ i „pez“, u originalnom pakovanju sa oprugom i glavama strip junaka, koja su ubrzo postala predmet manijakalnog skupljanja…

847198d46d3123c9583b

Ostavite komentar