Šta smo skupljali kao djeca, čega su nas lišili i šta nam je ostalo kao sjećanje na djetinjstvo

Ovako glasi jedna jako mudra poslovica: “Pokažite mi dijete koje u svom djetinjstvu nije ništa skupljao, a ja ću vam pokazati dijete koje nije ni imalo djetinjstvo”. Ukoliko čitate ovo a već ste zagazili u treću deceniju života, sigurno će u vama probuditi sjetu i nostalgiju za djetinjstvom i čarima kojima ste bili okruženi.

3

Neka od osnovnih zanimanje djece 80-tih i 90-tih pored trčanja, vijanja, igranje žmire i ostalih blagodeti sigurno jeste bilo sakupljanje i to svega i svačega.

Najpoznatije su bile sličice tada popularnih crtanih filmova i serija kao što su Nindža kornjače, He Man, a kod djevojčica mirišljave sličiče Barbie i dr. Postojali su i albumi u koje su se neke od tih sličica mogle zalijepiti i napraviti mala priča u slikama i koje smo čuvali kao da je najveće blago na svijetu, a tada i jeste bilo. Naravno uvijek poželjna večernja razonoda je bila sakupljanje u kraju i razmjena istih da bi se upotpunila kolekcija i završio album, bilo je tu i te kako takmičarskog duha ispunjenog dječjim zanosom.

2

Salevete, ah salvete, njihova ljepota i šarenilo svuda i uvijek je zaokupljalo pažnju djevojčica, tada kao danas nije bilo baš tolike mogućnosti da se kupuju a to nije ni bio cilj, već su se salvete nasljedjivale po mogućnosti i razmjenjivale u namjeri da se ima kolekcija najljepših.

Igranje sa klikerima, predivno iskustvo djetinjstva i nadmetanja u  želji za pobjedom radi dobivanja novih komada šarenih loptica.

1

Kada se malo odmaklo u tinejdžersko doba omiljena razonoda jesu bili posteri, slavnih i nama dragih mužičara, glumaca, glumica koji su ukrašavali naše sobe čak nekada i previše u želji da svog idola imaš na oku da bi te podsjećao šta želiš da postaneš i zašto treba da vježbaš gitaru makar tri sata dnevno, ah mladosti…

Danas je jako rijetko da djeca kupuju neki časopis odgovarajući za njihov uzrast dok je ranije to bila kao obavezna literatura jednom mjesečno. Bio je tu Ciao, Bravo, Politikin zabavnik i dr. koji su i bili izvor informacija o svemu i svačemu kao i izvor za postere. Stripovi takodjer obavezna razonoda za vrijeme između časova, pa i za vrijeme njih.

4

Mnogi od nas i vas su skupljali igračke iz kinder jaja, šećere iz kafića, omotače,  poštanske markice iz stranih zemalja, školjke i kamenčiće sa mora, kutije cigareta roditelja, bedževe i svašta još nešto što danas još jako malo djece radi. Možda bi trebalo da im uzmete tablete i mobilne telefone iz ruku i pokažete im svoju dragocjenu zbirku nečega što ste skupljali ako je još uvijek imate i možda ih zainteresujete na tako neku sličnu akciju. Sretno!

 

Ostavite komentar