Ležeći policajci dodatno zagađuju okolinu

Čak 64 posto zagađenja vazduha u urbanim sredinama izazivaju motorna vozila svojim izduvnim gasovima, a stručnjaci smatraju da bi mjere poput ukljanjanja ležećih policajaca dovele do smanjenja zagađenja.
lezeci-policajci
Britanski Nacionalni institut za zdravlje navodi da je čak i bez smanjenja broja vozila na gradskim saobraćajnicama moguće je napraviti značajne pomake u smanjenju zagađenja u urbanom okruženju. U institutu smatraju da je najvažnije poboljšati prohodnost u vožnji, kako bi se izbjeglo često usporavanje i zaustavljanje, odnosno režim stani-kreni, kada motori automobila koji stoje na ulici rade “u leru”.
Bolji protok saobraćaja drastično bi smanjio zagađenje vazduha, a to se može postići relativno jednostavnim izmjenama u saobraćaju. Navodi se da bi uklanjanje usporivača saobraćaja – takozvanih “ležećih policajaca”, dovelo do toga da vozači rjeđe naglo usporavaju i koče, da bi odmah zatim ubrzavali, čime se ispušta veća količina izduvnih gasova nego kada bi se automobil kretao konstantnom brzinom.
Naravno, ležeći policajci nisu postavljeni bez razloga, već imaju funkciju da povećaju bezbjednost u saobraćaju, naročito u blizini škola i obdaništa. Zbog toga se predlaže da se umjesto ove vrste usporivača saobraćaja uvedu niža ograničenja brzine u kritičnim zonama gdje se sada nalaze ležeći policajci.  Na primjer, u Velikoj Britaniji u takvim zonama bi se uvelo ograničenje od 32 km/h (20 milja na sat).
Još jedna mjera koja bi trebalo da smanji zagađenje vazduha u gradovima je uvođenje zona u kojima bi bio zabranjen rad motora “u leru”, što je veliki problem naročito u blizini škola gdje roditelji često zaustavljaju svoje automobile kada dovoze djecu, ne gaseći pritom motor vozila.

Ostavite komentar