VIDEO : Slušalice su uređaj putem kojeg se može hackovati računar

Grupa IT stručnjaka iz Izraela pokazala je da se vaše obične slušalice mogu jednostavno “hakovati” i pretvoriti u mikrofon što bi hakeri mogli iskoristiti da vas prisluškuju.

slusalice

Tehnički se nisu hakovale same slušalice, već su stručnjaci sa Univerziteta “Ben Gurion” napravili kod koji je omogućio hakovanje računara. Tim kodom su mogli da narede kompjuteru da ulaz za slušalice postane ulaz za mikrofon, odnosno iskoristili su funkcije “RealTek” codec-a koji dolazi s većinom matičnih ploča. To im je omogućilo da slušalice koje su normalno uključene u svoj izlaz na računaru postanu mikrofon i snimaju zvukove oko sebe.
U testu su koristili  “Sennheiserove” slušalice, a rezultat je bio prilično dobar pa se razgovor i sa šest metara udaljenosti mogao dobro čuti.
Dok softver “Sepake(a)r” nije namjerno dizajniran kako bi bio maliciozan, već da se dokaže teorija, prijetnja koju predstavlja je stvarna.
Vođa projekta Mordekai Guri za “Wired” je rekao da ljudi ne razmišljaju o ovakvoj ranjivosti privatnosti i kako sve možemo biti praćeni. Oni su ovo radili na kompjuterima, ali bi se mobilni telefoni, tableti i drugi uređaji mogli iskoristiti za slične napade.
Nakon što smo vidjeli i da Mark Zakerberg prekriva kameru na laptopu, ovo je još jedna stvar na koju bi oni opsjednuti privatnošću morali da paze u budućnosti.

Ostavite komentar