Rusija želi podatke svojih građana sa LinkedIna prebaciti na vlastite servere

Odluka Rusije da blokira pristup LinkedInu je presedan koji bi mogao biti iskorišten da bi se opravdalo blokiranje pristupa drugih web siteova aktivnih u Rusiji, saopštila je danas ambasada SAD u Moskvi.

shutterstock_193524572_LinkedIn-796x398

SAD su duboko zabrinute. Pozivamo Rusiju da neodložno omogući pristup LinkedInu – prenijela je agencija RIA Novosti riječi neimenovanog predstavnika američke ambasade, prenio je Rojters.

Rusko regulatorno tijelo naložilo je jučer internet provajderima da blokiraju pristup LinkdInu, pošto je prethodno ruski sud odlučio da ta američka kompanija krši zakone o zaštiti privatnosti.

Regualtnorna agencija “Roskomnadzor” obrazložila je tu mjeru zaštitom podataka ruskih korisnika Interneta. Ruski zakoni nalažu da internet web siteovi koji čuvaju lične podatke ruskih građana to moraju da čine na ruskim serverima, što LinkedIn nije učinio.

LinkedIn, čija centala je u SAD, ima više od šest miliona registrovanih korisnika u Rusiji.

To je prva velika društvena mreža koju su ruske vlasti blokirale, što je presedan za strane internet kompanije, navodi Hina.

LinkedIn nije komentarisao odluku ruskih vlasti, ali je ranije upozoravao da bi milioni ruskih korisnika, uključujući kompanije, mogli ostati bez pristupa mreži koju koriste za širenje poslovanja.

Zakon koji nalaže da web siteovi koje čuvaju lične podatke ruskih građana to moraju da čine na ruskim serverima usvojen je 2014. godine, ali do sada nije bio primjenjivan u praksi.

Kritičari kažu da je odluka protiv LinkedIna dio napada na društvene mreže u Rusiji koja zadnjih godina uvodi sve strožu kontrolu nad internetom.

Portparol “Roskomnadzora” Vadim Ampelonski izjavio je bi LinkedIn, ukoliko želi da mu se ukine blokada, trebalo da se “dokumentovano” povinuje ruskim zakonima, prenio je Tas s.