Mobiteli nas odaju a mi o tome nemamo pojma

Jedan kineski proizvođač telefona ugradio je „backdoor“ opciju tajno, na čak 700 miliona Android uređaja koji se već nalaze u upotrebi. Tajna opcija primorava telefon da šalje skrivene poruke i „signale“ svaki treći dan (svakih 72 sata) u Kinu, u centar tog proizvođača. Situacija je već stigla do nadležnih organa u Kini koji se bave ovim slučajem, a sudski i istražni organi širom sveta već pokreću tužbe i planiraju da „raskrinkaju“ ovaj špijunski sistem.

ThinkstockPhotos-466265033

Zbog toga je mala kineska kompanija, koju je za izradu softvera angažovao veliki kineski klijent, čiji se identitet još uvijek ne otkriva, unajmio advokatski tim, koji pokušava da „koriguje“ stvar i koji je u prvom saopštenju objelodanio da je namjera bila da se softver „raširi“ po Kini, ne za svjetsko tržište. To im nikad nije bila namjera, kažu…

Prvi veći proizvođač koji je reagovao najavom tužbe i zakrpom je BLU, Android brend iz SAD (Majami), koji je otkrio „backdoor“ na čak 120.000 svojih telefona. U otklanjanju špijunskog softvera pomogla je Kryptowire kompanija iz Virdžinije, koja je prva i otkrila ovaj problem. Ta kompanija navodi da je isti problem otkriven na nekoliko telefona koji se prodaju svuda, pa i u SAD, a dostupni su i u online prodaji, recimo u Amazon i BestBuy ponudi. Kryptowire navodi da je problem prvo pronađen na modelu BLU R1 HD.

Backdoor“ rupa „usisava“ podatke korisnika, kakvi su SMS poruke, imenik, lista poziva, stanje uređaja i sistemske informacije i šalje ih u bazu. Šangajska mala kompanija Adups Technology Company pomogla je u razvoju ovog softvera za kineskog proizvođača, kako bi on mogao da špijunira navike svojih korisnika.

Prema informacijama koje je kompanija Adups Technology Company dostavila sudu, softver se nalazi na preko 70 posto aktivnih uređaja, a kompanija koja ga je pustila na telefone ima kancelarije u Tokiju, Šenženu, Šangaju, Pekingu, Nju Delhiju i Majamiju. Broj „zaraženih“ uređaja je oko 700 miliona, uključujući telefone, ali i sve Android i druge Android uređaje (smart sat, smart TV, smart tabla…).

Nijedna od kompanija povezanih sa ovim slučajem nije rekla koja kompanija je proizvođač „backdoor“ programa, ali se sumnja na jednu od velikih, koja se bavi isključivo sklapanjem uređaja, objavio je britanski Daily Mail.

Ostavite komentar