PR.PA savjeti : Facebook Insights alat koji trebate dobro proučiti

Upravljanje digitalnim nastupom branda na Facebooku mnogo je više od planiranja social media kalendara, pripremanja objave te klika na publish ili schedule. Naime, nakon nabrojanih koraka, počinje drugi dio posla, a on uključuje puno brojeva, formula i tablica. Znate već, to je praćenje rezultata nastupa.

prpalogopressveliki

Iako na tržištu postoji veliki broj, što besplatnih, što plaćenih servisa i softvera za praćenje različitih aspekata svake Facebookove fan stranice, kao što su influence, share of voice, likeability i sl., odgovor na pitanje radite li dobar posao dati će vam već nekoliko klikova na Facebook Insightsima. Naime, Facebook alat za praćenje nudi detaljan i iscrpan uvid u ponašanje, želje i navike vaših korisnika, samo ih treba znati iščitati.

Donosimo vam kratak pregled najvažnijih brojeva te uvid u to kako vam mogu pomoći.

Insights tabovi na Facebooku

Znamo da broj fanova odavno više nije najvažniji pokazatelj uspješnosti nastupa na društvenim mrežama, ali to ne znači da ga treba zanemariti. Tab Likes u Facebook Insightsu pokazat će vam promjenu u broju fanova vaše stranice na Facebooku, dakle, broj novih likeova, ali i unlikeova po danu, te gdje su vas fanovi našli.

Međutim, uz ključne podatke sortirane po tabovima, kao što su reach, likes, views i actions on page, Facebook nudi i mogućnost preuzimanja opširnih podataka za analizu. Postoje tri tipa podataka koje se može preuzeti: Page data, koji daje podatke o performansama same stranice, Post data, koji se odnosi na svaku pojedinačnu objavu stranice, te Video data, koji prikazuje brojke vezane za rezultate objavljenih video sadržaja.

Page data

U velikom broju sheetova i kolumni, prvo na šta treba obratiti pažnju je Daily Total Reach, odnosno jedinstveni broj korisnika kojima je prikazan bilo kakav sadržaj vezan za vašu stranicu, bilo da im je prikazana objava, komentar njihova prijatelja na tu objavu ili oglas.

Uz reach, važno je pratiti Daily Engaged Users ili jedinstveni broj korisnika koji su na bilo koji način stupili u interakciju s vašom stranicom, tj, kliknuli na fotografiju ili link koji su im iskočili u newsfeedu, likeali ili shareovali objavljeni sadržaj.

Podijelite li broj aktivnih korisnika i ukupan broj korisnika kojima je stranica prikazana, dobit ćete Engagement rate.

Post data

Zavisno od zadanih ciljevima nastupa na društvenim mrežama, rezultati svake pojedine objave mogu biti ključna smjernica o tome šta radite dobro, a što možete bolje. Naime, uz precizan reach (organic i paid) svake objave, dobit ćete i uvid u Post Consumptions, odnosno ukupan broj klikova po svakoj objavi, ili pak Engaged Users, dakle jedinstveni broj korisnika koji su klikali po objavi. Te brojke omogućuju vam izračun Engagement ratea za svaku objavu, što je vrlo vrijedan pokazatelj njihove uspješnosti i smjernica za odabir vizuala, tona komunikacije, tipa sadržaja ili pak naslova u opisima linkova.

Video data

S obzirom na rastuću popularnost videa kao formata sadržaja, naročito na Facebooku, ne treba posebno naglašavati bitnost poznavanja metrike. Od jedinstvenoga broja korisnika koji je video gledao duže od 3 sekunde, preko ukupnoga broja pregleda videa koji je trajao duže od 3 sekunde do, onoga, Clicked-to-play pregleda videa, brojke će vam vrlo jasno reći što vaši korisnici misle o vašemu video sadržaju.

No, to jeste tek početak. Brojevi su neiscrpan izvor korisnih informacija. Njihovo razumijevanje važno je pri postavljanju ciljeva i poboljšanju društveno-mrežnih napora. Mi vam možemo pomoći da ih naučite čitati i učite iz njih.

12837730_1575521539435086_648189633_o

Ostavite komentar