EU poslala poruku Trumpu : Što prije dođite u EU

Šefovi diplomatija zemalja Evropske unije održati će u nedelju vanredni sastanak, nakon pobjede republikanca Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD, najavili su evropski zvaničnici.

trump-eu

Bilo je planirano da ministri održe redovan mjesečni sastanak u Briselu u ponedeljak, u čijem fokusu je trebalo da bude Turska, ali neočekivana pobjeda Donalda Trumpa izazvala je zabrinutost u Evropi da bi on mogao da preispita odbrambenu privrženost NATO.
“Mogu da potvrdim da je šefica diplomatije EU Federika Mogerini pozvala ministre vanjskih poslova zemalja članica EU u Brisel u nedjelju uvečer na neformalnu večeru da razgovaraju o napretku u odnosima EU i SAD, a nakon izbora u SAD”, rekla je portparolka visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost.
Prethodno, istaknuti zvaničnici Evropske unije Donald Tusk i Žan-Klod Junker pozvali su u danu pobjede Trampa na samit EU-SAD. “Željeli bismo da iskoristimo ovu šansu i pozovemo vas da, što prije budete u prilici, posjetite Evropu i dođete na samit EU-SAD”, naveli su Tusk i Junker u zajedničkoj poruci Trampu.

Ostavite komentar