614 milijardi dolara potrošeno za neuspješno Arapsko proljeće

Arapsko proljeće je region koštalo 614 milijardi dolara neostvarenog rasta od 2011. godine, pri čemu nije iskorijenilo probleme zbog kojih su se građani pobunili, saopštile su Ujedinjene nacije, u prvoj analizi ove vrste koju je objavila svjetska organizacija.

arton1087

Ekonomska i društvena komisija UN za Zapadnu Aziju je u svojoj procijeni pošla od projekcija rasta prije Arapskog proljeća, a uključila je i zemlje u kojima nije direktno bilo političkih sukoba ali su se posljedice nereda u regionu prelile i na njih u vidu dolaska izbjeglica, gubitka doznaka ili pada turističke posjete.
Ustanci u okviru Arapskog proljeća koje je počelo u Tunisu, doveli su do smjene lidera u četiri zemlje i ratova u Libiji, Siriji i Jemenu,
U Siriji, gdje su antivladini protesti prerasli u građanski rat u koji su uključene i strane sile, gubitak u padu BDP i prihoda iznosi 259 milijardi dolara od 2011. godine, navodi Komisija UN.
U zemljama u kojima je došlo do političke tranzicije, nove vlade nisu sprovele neophodne ekonomske reforme kako bi iskorijenile probleme koji su i doveli do nereda, navodi se u izvještaju.

Ostavite komentar