Regionalni Bolonja Forum će otvoriti ozbiljna pitanja u segmentu obrazovanja

Visoka škola za turizam i menadžment Konjic iz Konjica (Bosna i Hercegovina) uz podršku Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u partnerstvu sa Ulcinjskom rivijerom i Opštinom Ulcinj, organizuje prvi Regionalni Bolonja Forum na temu “Politika i obrazovanje-suprotstavljene strane na Balkanu”, u Ulcinju (Crna Gora), u periodu od 4-5.11.2016. godine.

12039235_934184109995373_396537061677116045_n

Regionalni Bolonja Forum je nastavak prošlogodišnjeg započetog projekta koji se bavi implementacijom Bolonjskog procesa u zemljama Jugoistočne Evrope. Prošlogodišnja konferencija je otvorila mnoga osjetljiva pitanja koja se tiču visokog obrazovanja i politika koja se sprovode na visokoškolskim institucijama.

14720561_1183993848347730_254592456924199616_n

Želja nam je da utemeljimo tradiciju godišnjeg održavanja Regionalnog Bolonja Foruma sa vrlo osjetljivim i aktuelnim temama u oblasti visokog obrazovanja i privrednog razvoja, koje se sasvim sigurno ne mogu posmatrati odvojeno. Od izuzetne važnosti je približiti se akademskoj zajednici, partnerima iz privrede i sa tržišta rada, kao i samoj politici i političarima kojima obrazovanje želimo da nametnemo kao zasigurno najvažniji segment i uslov za razvoj društva.

Ovogodišnje učešće na Regionalnom Bolonja  Forumu, potvrdili su najeminentniji stručnjaci u obrazovanju, ministri obrazovanja i ekonomskih pitanja, državni parlamentarci, predsjednici vanjskotrgovinskih i privrednih komora, medija, te studenti. Rad konferencije  planiran je u tri panela podijeljenim po temama:

  1. Tržište rada i dropout; I i II dio; moderator prof.dr. Pero Lučin, Rektor Sveučilišta u Rijeci
  2. Birokratizacija obrazovanja; moderator prof.dr. Katerina Todoroska, Makedonija
  3. Obrazovanje iz dva ugla – politika i mediji; moderator prof.dr. Marijana Šećibović, BiH

Regionalni Bolonja Forum osigurati će predstavljanje prijavljenih naučnih radova, koji su pristigli iz svih zemalja regije, a isti će biti publikovani u Zborniku radova. Imajući u vidu tematske oblasti, kao i učesnike konferencije, nije teško zaključiti da želimo i planiramo otvoriti ozbiljna i bolna pitanja, jer trend mobilnosti obavezuje, ne samo vanjsku trgovinu, spoljne odnose, nego i obrazovanje u našoj regiji.

Jugoistočna Evropa, posebno zemlje Zapadnog Balkana, koje imaju za cilj čvršću povezanost sa Evropskom unijom, te u dogledno vrijeme i  punopravno članstvo svih zemalja iz regiona, upućuje na kvalitetnu međusobnu saradnju u toku trajanja tog procesa, ali i u budućnosti. Uspostvaljanje jedinstvenog evropskog prostora visokog obrazovanja zasnovanog na izvornim principima Bolonjske deklaracije, čiji dio bi postala i ova regija, idealan je način za  ostvarivanje tog cilja.

Ostavite komentar