Pored zemlje večeras prolazi asteroid prečnika 25 metara

Novi sistem upozorenja i praćenja asteroida američke Nacionalne svemirske agencije (NASA) detektovao je asteroid koji će danas “prozujati” pored Zemlje na udaljenosti od svega 500.000 kilometara.

asteroid_zemlja

Kamen iz svemira nazvan 2016 UR36 primjetio je teleskop na Havajima 25. oktobra i NASA sistem “Skaut” brzo je izračunao njegovu putanju. Utvrđeno je da je asteroid prečnika između pet i 25 metara. Poređenja radi, meteor koji je pao na Čeljabinsk 2013. imao je 20 metara u prečniku.

Ovo je prvi put da NASA sistem upozorenja detektuje potencijalno opasan asteroid. Rizik je utvrđen za svega nekoliko sati, a u ovom slučaju, iako je asteroid usmjeren ka Zemlji, neće predstavljati prijetnju našoj planeti.

Ovo je jedan od 171 novi objekat koji su samo ovog mjeseca detektovani u blizini Zemlje. Ove godine detektovano je oko 1.550.

Ono što je novo, je što smo za novi objekat saznali pet dana ranije.

Kada teleskop prvi put primjeti objekat koji se kreće, sve što se vidi je tačkica na ekranu“, kaže Pol Čodas iz NASA JP laboratorije. “Nemate informaciju o tome koliko je udaljen. Međutim, što je više teleskopa usmereno ka tom objektu, više podataka dobijate. Nekad za to nemate vremena.

Sistem “Skaut” razvijen je kako bi astronomi mogli brže da reaguju i za nekoliko sedmica, ta softverska mreža trebalo bi da bude u potpunosti funkcionalna.

Ostavite komentar