Ko i kako je izvršio najveći hackerski napad na interent

Hakeri su izvršili više komplikovanih upada na nekoliko najpoznatijih internet stranica, a meta napada bili su korisnici kompanije Dyn u Nju Hempširu, koja vrši ulogu “skretničara” na internetu.

Uzrok pada velikog dijela interneta skoro cijelog dana tokom 21. oktobra bio je niz DDoS napada usmjerenih protiv spomenute internet kompanije Dyn. Koliko su stvari ozbiljne svjedoči i činjenica da se oglasila i Bijela kuća. Sekretar Bijele kuće Džoš Ernest kazao je da odjeljenje državne sigurnosti “pomno prati situaciju“, ali da “nemaju nikakve informacije ko bi mogao da stoji iza napada“.

hakeri

Hakeri su napad izvršili sa više stotina hiljada naprava povezanih na internet, odnosno Internet of Things uređajima, koje su ranije “zarazili” štetnim programom, koji im omogućava da izazovu pad svjetske mreže, što je započelo na istoku SAD, a onda se proširio na druge dijelove Amerike i potom na dio Sjeverne Evrope, posebno Veliku Britaniju.

Kompleksnost napada predstavlja izazov za nas“, rekao je zvaničnik kompanije Dyn, Kajli Jork. Istragu o upadima pokrenuli su i američko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Federalni istražni biro, FBI.

Korisnici su se požalili da ne mogu da otvore više desetina stranica, uključujući CNN, Yelp, New York Times, Wall Street Journal i pojedine poslovne strane koje održava kompanija Amazon. Također, nisu radili Twitter, PayPal, eBay, PlayStation Network, Spotify, Netflix, Tumblr, Reddit, Xbox Live, drugi info i novinski, ali i porno sajtovi…

Ostavite komentar