Građani Rajha su pokret koji zabrinjava Njemačku

Desničarski pokret “Građani Rajha” odgovoran je za ranjavanje četiri policajca u Bavarskoj, od kojih je jedan preminuo, piše danas ” Deutsche Welle “, ocjenjujući da ta grupa postaje sve opasnija i da ne priznaje ni Njemačku, niti institucije.
nazi_germany_by_rms_olympic-d8m0nrb

Policajci su ranjeni u srijedu u akciji zaplijene oružja u bavarskom gradiću Georgensgmindu, kada je 49-godišnji muškarac otvorio vatru na pripadnike policije. Jedan policajac je preminuo, trojica su ranjena, od kojih jedan teže.

Napadač je uhapšen sa lakšim povredama. Njegov identitet nije objavljen, ali je poznato da je pristalica pokreta “Građani Rajha”.

“Građani Rajha” ne priznaju Saveznu Republiku Njemačku, smatraju da je ona i dalje okupirana, već samo priznaju granice iz 1937. godine. U skladu sa tim ne priznaju zakone, državne službe i sudove, kao ni zvanične dokumente.

Riječ je o manjim grupama i pojedincima, prije svega u Brandenburgu, Meklenburgu – Prednjoj Pomeraniji i Bavarskoj.

Oni odbijaju da državi plaćaju porez i formiraju svoja mala “državna područja” koja nazivaju “Drugi njemački rajh”, “Slobodna država Pruska” ili “Kneževina Germanija”. Čak štampaju i svoje pasoše i vozačke dozvole.

Na svojim internet-stranicama najavljuju nastavak “borbe protiv Savezne Republike Njemačke”.