Facebook blokirao kontroverzni servis koji je nekad koristio

Kada je prošle sedmice otkriveno da američka policija koristi platformu Geofeedia, sve velike tehnološke kompanije odmah su ukinule pristup svojim API-jima . Međutim, bar jedna od njih imala je ranije iskustva sa ovim servisom, piše The Verge.

File-This Feb. 21, 2016, file photo sshows Facebook CEO Mark Zuckerberg speaking during the Samsung Galaxy Unpacked 2016 event in Barcelona, Spain. Some of Zuckerberg's neighbors are grumbling about a rock wall he's having built on his property on Kauai's north shore. Retiree Moku Crain said Tuesday, June 28, 2016, the wall looks daunting and forbidding. Crain hopes and expects Zuckerberg will soften the wall's look by planting foliage around it. The wall began going up about four to six weeks ago. It runs along the property next to a road in the semi-rural community of Kilauea. (AP Photo/Manu Fernadez, File)

Riječ je o servisu koji je zasnovan na povezivanju objava na društvenim mrežama sa geolokacijom korisnika – sistemu koji je američka policija odlučila da iskoristi za praćenje demonstranata tokom protesta u Fergusonu, Misuriju i Baltimoru.

Ovaj postupak izazvao je veliki bijes korisnika društvenih mreža i odgovarajućih nadzornih tijela, koji su izrazili negodovanje zbog tjesne saradnje kompanije i države, odnosno potencijalne zloupotrebe ličnih podataka.

Odmah po otkrivanju incidenta, brojne tehnološke kompanije poput Instagrama, Twittera i Facebooka onemogućile su pristup Geofeediji svojim podacima, ali tri bivša radnika kompanije Facebook sada tvrde da Facebooku i nisu tako strane usluge ovog servisa.

U intervjuu za The Verge, oni su naveli da je Facebook u prošlosti nekoliko puta puta koristio Geofeediju, između ostalog i za hvatanja uljeza koji je provalio u kancelariju Marka Zuckerberga.

Geofeedia je u aprilu 2015. godine objavila blog post u kojem navodi inspirativnu priču o jednom od svojih klijenata:

“Jedna od najvećih kompanija iz oblasti društvenih mreža nedavno je koristila Geofeediju u svom Centru globalnih bezbjednosnih operacija kako bi identifikovala provalnika u kancelariji izvršnog direktora. Provalnik je koristio fotografije iz kancelarije i postavljao ih na mrežu putem svog mobilnog telefona. Bezbjednosni tim je primjetio post i stigao u kancelariju nekoliko minuta nakon njegovog objavljivanja”, glasilo je saopštenje na blogu.

Dvojica bivših radnika Geofeedije potvrdila su navode bivših radnika Facebooka, ističući da je riječ o Marku Zuckerbergu.

“Kada je bilo reči o društvenim medijima koji su bili izvor podataka do kojih je dolazila Geofeedia, kompanija bi rekla da joj je Facebook i izvor i klijent. Ljubazno bi implicirali da imaju specijalan odnos sa Facebookom”, rekao je jedan od zaposlenih.

Ipak, na vijesti o incidentu sa demonstrantima, Facebook je reagovao momentalnim ukidanjem pristupa Geofeediji.

“Učinili smo to jer smatramo da je Geofeedia koristila naše API-je na neautorizovani način, čime je prekršila politiku naše kompanije. Tačnije, Geofeedia ne smije da proslijedi nijedan podatak svojim klijentima bez naše saglasnosti”, saopštio je portparol Facebooka u saopštenju za The Verge.

Facebook je potvrdio da je u prošlosti koristio usluge Geofeedije, ali je odbio da se izjasni o nedavnom incidentu.

Ostavite komentar