Austrijanci ruše rodnu kuću Adolfa Hitlera zbog straha od kreiranja neonacističkoga svetišta

Rodna kuća Adolfa Hitlera u Braunau biće srušena kako bi se spriječilo da postane “neonacističko svetilište”, objavio je austrijski ministar unutrašnjih poslova Volfgang Sobotka.

Hitler_kuca

Hitlerova kuća biće srušena. Mogu da ostanu temelji, ali će na njima biti izgrađena nova zgrada. Taj objekat će biti korišten za humanitarne svrhe ili će ga koristiti lokalne vlasti“, rekao je Sobotka.

Austrijska vlada donijela je polovinom jula odluku o oduzimanju rodne kuće Adolfa Hitlera u Braunau od njene vlasnice. Vlada je prihvatila prijedlog Sobotke da se zdanje oduzme vlasnici sa kojom nije bilo moguće postići dogovor oko dalje sudbine kuće.

U vladi, međutim, ne misle svi da bi kuću trebalo srušiti. Sobotka je ranije rekao da je zgrada stavljena pod zaštitu države za vrijeme Trećeg rajha i da to ne bi trebalo danas da važi.

Ideju Sobotke o rušenju rodne kuće Hitlera u Braunauu podržala je Jevrejska zajednica u Austriji. Kuća se nalazi nadomak glavnog trga, a u njoj je Hitler proveo tri godine.

Ministarstvo unutrašnjih poslova od 1972. godine iznajmljivalo je od vlasnika ovu kuću, plaćajući 4.800 evra mjesečno kirije za 800 kvadrata. Vlasnica je odbijala više ponuda otkupa zgrade i ona će sada dobiti obeštećenje.

Porodica aktuelne vlasnice prodala je tu kuću 1938, nakon Anšlusa Austrije, Nacional-socijalističkoj stranci za dobru svotu novca. Prema dokumentima nacističke partije, Hitlerov lični sekretar Martin Borman kuću je kupio za tadašnjih 150.000 rajhsmarki, što je bila četvorostruka vrijednost zdanja u to doba.

Porodica aktuelne vlasnice je 1954. povratila kuću plativši 150.000 šilinga, što je bio samo jedan dijelić svote koju je za zdanje platila nacistička stranka.