Konačno imamo alternativu : Osnova se prva svemirska nacija Asgardia

Naučnici su osnovali prvu svemirsku naciju, a svako ko poželi može postati njen pripadnik.

57fe99d6c36188ab508b4567

Nova svemirska nacija Asgardija nada se da će spasiti ljudsku rasu. Najprije će raditi na tome da je zaštiti od ratova u svemiru, a onda i od opasnosti koje vrebaju iz atmosfere, poput meteora i asteroida.

Oni koji stoje iza projekta Asgardija nadaju se da će stvaranjem nacije učiniti prvi korak u novoj svemirskoj eri. Asgardija će prvi satelit poslati u svemir naredne godine, a nakon toga nada se “otvorenom pristupu svemiru u komercijalne i naučne svrhe, kao i svim ljudima svih država na svijetu”.

Naučnici iza ovog plana osnovali su naciju u Parizu i nazvali je po gradu na nebu kojim vlada Odin u nordijskoj mitologiji. Predvodnik nove nacije je Igor Ašurbejli koji je na čelu Međunarodnog istraživačkog centra za aeronautiku u Beču i kancelar Komiteta za kosmologiju u UNESCO.

Svemirska Nacija je nastala u saradnji sa “svjetski renomiranim naučnicima, inženjerima, preduzetnicima i pravnim stručnjacima”, a njeni osnivači se nadaju da će postati priznata država.

“Asgardija je nezavisna nacija i budući član Ujedinjenih nacija sa svim što uz to ide. Suština Asgardije je mir u svemiru i sprečavanje da se konflikti sa Zemlje prenose u kosmos. Asgardija je takođe jedinstvena i iz filozofskog aspekta – služi cijelom čovječanstvu. Svaki čovjek na svijetu može postati građanin Asgardije”, stoji na sajtu te države, na kome je i formular za pristupanje u članstvo”, poručio je Ašurbejli.

Novi projekat, između ostalog, ima za cilj da potpuno promjeni ideju nacionalne države i stvori novi okvir za djelovanje i vlasničke odnose u svemiru.

Ostavite komentar