Cox : Brzi razvoj tehnologije nas udaljava od vanzemaljaca

Ugledni britanski fizičar Brian Cox smatra da ljudi nikada neće sresti vanzemaljce jer su se oni već uništili prevelikim tehnološkim napretkom i ocjenjuje da isto to čeka i našu civilizaciju.

brian-cox-aliens-719863

Cox vjeruje da je stopa napretka u nauci u bilo kojoj civilizaciji izvan Zemlje, vjerovatno, dovela do njenog samouništenja.

Ovu teoriju prvi put je 1950. godine iznio fizičar Enriko Fermi, koji je učestvovao u konstruisanju prvog atomskog reaktora.

Njegovo pitanje, poznato kao “Fermijev paradoks”, glasi: “Ako bilo koji oblik života s raketnom tehnologijom može da kolonizuje galaksiju za nekoliko miliona godina, zašto još nemamo dokaze o tome?

Ako je Mliječni put star deset milijardi godina, vanzemaljci su do sada već morali da budu uočeni, naveo je Fermi i tako pokrenuo raspravu koja stalno zaokuplja naučnike.

Cox smatra da je rješenje “Fermijevog paradoksa” slijedeće: “Nije moguć opstanak svijeta koji ima moć samouništenja”. On vjeruje da je bilo koja vanzemaljska civilizacija osuđena na propast ubrzo nakon što se razvije.

Britanski fizičar pojašnjava da napredak u nauci i tehnologiji vrlo brzo nadmašuje razvoj institucija koje bi trebalo da ih drže pod kontrolom, što dovodi do samouništenja takve civilizacije.

Moguće je da rast nauke i tehnologije neizbježno nadmašuje razvoj političke stručnosti, što vodi u propast. Možda se i sami približavamo tome“, upozorava Cox, a prenose naučni portali.

Ostavite komentar