Hillary tvrdi da je WikiLeaks dio ruske propagande protiv nje

Portparol izbornog štaba kandidatkinje Demokratske stranke za predsjednika SAD optužio je WikiLeaks za “rusku propagandu” i podržavanje Hilarinog rivala, republikanskog kandidata Donalda Trampa.

donald-trump-vs-hillary-clinton-xl

Portparol Hilarinog izbornog štaba Brajan Falon objavio je na svom nalogu na Twitteru sljedeću poruku: “WikiLeaks, vi niste medijska organizacija. Vi ste oruđe propagande ruske vlade, koja se mješa u koristi svog ljubimca kandidata, Trampa.”

“Kako bi bilo da istražimo mogućnost da je Tramp direktno koordinira s Rusijom i WikiLeaks? Od te mogućnosti treba da se naježimo”, piše Falon u drugom tweetu.

Hilari je u drugoj debati izjavila da je WikiLeaks povezan s “napadima ruskih hakera” i da podržava Trampa. Svog rivala je već optuživala da gaji bliske kontakte s Rusijom i njenim predsjednikom Vladimirom Putinom, što je republikanac već negirao, mada nikad nije krio da Rusiju ne smatra neprijateljem.

“Znam dosta o Rusiji, ali ne znam ništa o poslovima u Rusiji. Tamo ne radim. Tamo nemam kompaniju. Nisam uzeo ni kredit iz Rusije”, kazao je Tramp u drugoj predsjedničkoj debati u nedjelju dodajući da bi “bilo sjajno kad bismo sarađivali s Rusijom jer bismo zajedno mogli da se borimo protiv Islamske države”.

Hilarin izborni štab često optužuje WikiLeaks da je pristrasan prema Trampu. Međutim, osnivać WikiLeaks Džulijan Asanž smatra oba američka predsjednička kandidata lošim.

“Pitate me da li bih više volio koleru ili gonoreju”, odgovorio je u augustu na pitanje da li mu se više dopada Tramp ili Hilari.

WikiLeaks je objavio hiljade dokumenata o tome kako je Hilari Klinton kršila i zakon SAD i međunarodne zakone dok je bila na funkciji američkog šefa diplomatije. Među njenim najpoznatijim aferama je ona sa zloupotrebom imejlova; ispostavilo se da je zvaničnu državnu prepisku obavljala s privatne imejl adrese, što je flagrantno kršenje američkog zakona.

Hilari Klinton je za tu aferu prvo pokušala da optuži svog prethodnika na funkciji državnog sekretara Kolina Pauela, a kad joj to nije uspjelo, počela je da optužuje predjsednika Rusije Vladimira Putina i ruske hakere.

Ostavite komentar