Postoji nešto što i Google briše

Kao najveći internet pretraživač na svijetu, preko kojeg se obavlja oko 60posto svih svjetskih pretraga, Google ima „moć“ da učini da neki od sadržaja jednostavno – nestanu! Google je to uradio već nekoliko puta, a ekipa YouTube kanala AllTime10s je napravila presjek najzanimljivijih 10 situacija o tome.

4-things-to-know-about-google-removing-sidebar-ads

Pogledajte kako Google cenzuriše internet

10. The Great Firewall of China

Google je zajedno sa kineskim vlastima blokirao i filtrirao političke sadržaje na google.cn do marta 2010, nakon čega je, ipak uslijedila zabrana svih Google proizvoda, jer je kineski politički vrh smatrao da kompanija radi na štetu zemlje. U novembru 2015. bili smo u Kini, a zabrana korišćenja Google usluga i Google Play Store-a i dalje je na snazi.

9. Pakistanski YouTube

Nakon trogodišnje zabrane YouTube je vraćen u online etar Pakistana, ali sa sadržajem koji je odobren samo od tamošnjih vlasti i bez mogućnosti gledanja svih sadržaja koje YouTube nudi. Google cenzura u Pakistanu traje i danas.

8. Kampanja protiv abortusa

Google je tokom 2008. godine odbio da prikazuje reklamu jednog britanskog vjerskog pokreta, koji se borio između ostalog i protiv aborrrtusa. Objašnjenje je bilo da se takav sistem reklame, u kojoj se miješaju religijske i poruke poput ovih na protivljenje abortusu, ne slaže sa polisama koje Google reklama mora da ispoštuje. Google je u tom periodu uredno prikazivao druge reklame koje su se bavile pozivom na bojkot abortusa u svijetu.

7. Priroda nije prioritet

Google je odbio da prikaže reklame koje su pozivale na bojkot luksuznih brodova i krstarenja, koji su popularni širom svijeta. Organizacija koja je u svojoj reklami tražila bojkot luksuznih kruzera je rekla da je to zbog toga što ugrožavaju životno stanište mnogih životinjskih i biljnih vrsta na mjestima na kojim pristaju. Google je zvanično izjavio da ne želi da prikaže reklamu koja u sebi sadrži uvredljiv sadržaj protiv druge firme čiju reklamu prikazuje (jednog od kruzera).

6. Hilari Klinton „uljepšana“

Ako je suditi po Bing i Yahoo pretraživačima neta, onda Google uljepšava prijedloge pretrage koje prikazuje korisnicima za Hilari Klinton. Prema tvrdnjama nekih udruženja i stranaka koja su protiv te političarke, Google u prve redove izbacuje samo lijepe stvari o Hilari, umjesto onih koje su relevantne za pretragu. U video prilogu možete pogledati i primjere.

Google prati svaki naš korak!

5. Nedodirljivi Holivud

Nakon što su se 2014. godine iz hakovanog iCloud sistema pojavile stotine slika golih poznatih ličnosti Google ih je sve sakrio u svojoj pretrazi. Primjer, jedan od mnogih, jesu slike Dženifer Lorens, koje su bile među hakovanim, na kojima je poznata glumica naga, a koje su uklonjene iz Google pretrage.

4. Autopopunjavanje pretrage

Google dok kucate riječi u polje za pretragu daje prijedloge, ali nećete sve moći da pretražite po tom principu – isključene su riječi koje se poklapaju sa terminima oko pornografije, terorizma, govora mržnje i povredom autorskih prava.

3. Pravo da neko bude zaboravljen

Ova opcija u EU omogućava da od Google kompanije korisnik zatraži ukidanje stranica ili objava koje imaju veze s njim i koje želi da budu obrisani ili isključeni iz pretrage. Ipak, Google sa različitim „entuzijazmom“ pristupa brisanju podataka. Recimo, u slučaju Francuske i Njemačke Google skida oko 70 posto zatraženih „prava na zaborav“, dok u Italiji i drugim zemljama taj procenat ne prelazi 30.

2. Demonetizacija

Tokom 2015. i ove godine na YouTube politiku prikaza oglasa žalilo se više poznatih korisnika, koji tvrde da YouTube ne prikazuje dovoljno reklama, od kojih oni zarađuju. Google se pravda da oni imaju pravo da odluče u kojim video klipovima će biti prikazane reklame i da, ako ih nema u nekom popularnom videu, to je zato što on nije u skladu sa pravilima kompanije. Naravno da su svi ti video klipovi poznatih faca u skladu sa pravilima YouTube mreže, ali reklama i dalje nema…

1. Google Maps

Servis sa najviše cenzure je upravo Google Maps, na kojima su mnoge teritorije nepostojeće, iako postoje na drugim mapama, vojne baze su isključene sa terena, neke teritorije su pogrešno nazvane ili bez imena (Palestina – Izrael, Ukrajina – Rusija)… Google često cenzuriše opise mjesta, ne prikazuje adekvatne slike i sličnim potezima vrši uticaj na izgled i rad mapa kako kompaniji odgovara najviše.

Ostavite komentar