Lažni med je svuda prisutan, ali šta možemo da učinimo da ga makar prepoznamo?
” Za početak, ako se med koji ste kupili ne “kristalizuje” tokom vremena, velike su šanse da je pun aditiva, jer se čist med kristalizuje ako dugo stoji ili kada se drži u frižideru. Čitajte etikete – uvijek obratite pažnju na to šta piše na deklaraciji na ambalaži, pa ako sadrži glukozu ili koncentrat sirupa fruktoze, preskočite ga.”, naglašavaju u najboljoj bosanskohercegovačkoj prodavnici meda bee Japa
Dodatni savjeti su više tehničke prirode, tako da se možete rukovoditi konkretnim primjerima poput :
U času s vodom stavite nekoliko kapi joda, a nakon toga dodajte malo meda. Znati ćete da je med lažan i da sadrži namirnice poput brašna, ako voda postane plave boje.
U čašu vode s medom dodajte par kapi sirćeta. Ako se stvori pjena, med koji ste planirali da jedete sadrži gips!
Zapalite med uz pomoć upaljača ili šibice, a ako krene da gori to znači da je čist.
Stavite kašiku meda u čašu s vodom. U slučaju da se med na razloži, to znači da je čist. Lažan med ili med lošeg kvaliteta se razlaže u vodi.