Da li ste se ikad zapitali : Zašto je boja aviona bijela ?

Ok, poneki primjerci ‘nebeskih ptica’ dolaze i u nešto drugačijim bojama i izdanjima, ali na gotovo 99 posto svih putničkih aviona u potpunosti prevladava bijela boja. Razloga je nekoliko, ali kao i uvijek, najvažniji su oni – sigurnosne prirode.

tc-jko-turkish-airlines-boeing-737-752wl_PlanespottersNet_689824
Sigurno ste se bar nekad vozili avionom, i vidjeli njihov logo i natpis, ali je on obavezno otisnut na bijeloj podlozi. Naime, na bijeloj boji najlakše se uočavaju pukotine, curenje ulja i ostali razni problemi koji se mogu dogoditi ukoliko je avion neispravan, a tako ćete ujedno, i najbrže riješiti kvar.

Također, bijela boja najbolje odbija svjetlost i toplinu, što je prilično bitno jer smanjuje zagrijavanje aviona. Uza sve to, bijela je jedna od boja koje je najlakše primijetiti na nebu, u slučaju sudara ili ružnog vremena. Uz sve, ona je i jedina boja koja ne blijedi.

Naravno, ovdje postoje i ekonomski razlozi, jer je bojenje aviona, dugačak i prilično skup posao, a uz navedene prednosti bijele, stvarno ih ni nema smisla bojiti. Za bojenje u pravilu treba između dva dana i dvije sedmice, zavisno kojim budžetom kompanija raspolaže. Uz sve to, istraživanja su pokazala kako je ‘obojene’ kasnije teže i prodati, pa je i to jedan od razloga zašto su avioni bijeli.

Ostavite komentar