Lektira jednog PRa

knjige-696x400

Uz praćenje aktuelnih događaja i uhođenje dobro poznatih i potencijalnih influencera na društvenim mrežama, PR-ovci mogu iskoristiti vrijeme za oblikovanje komunikacijskih vještina i širenje vidika uz dobru knjigu. Budući da odnosi s javnošću uključuju perspektive mnogih drugih srodnih profesija i različite vještine ovisno o projektu i prilici, pripremili smo popis lektire jednog PRa

PR-ovac kao pripovjedač

Krenimo lagano, s jednim zanimljivim eksperimentom jezika – Školice Julia Cortázara. Roman ovog argentinskog intelektualca može se čitati na klasičan način, od prvog do posljednjeg poglavlja, zatim preskakanjem poglavlja uz redoslijed koji predlaže autor, ali i na bilo koji drugi način koji osmisli sam čitatelj. Dobar roman potiče kreativnost, a roman s beskonačno mnogo verzija dobar je podsjetnik da se ista priča može ispričati i čitati na više različitih načina.

Police s beletristikom vrve sličnim primjerima eksperimentalnih djela s više perspektiva ili s djelima u kojima se sam autor direktno obraća čitatelju, poput romana Ako jedne zimske noći neki putnik Itala Calvina ili Žene francuskog poručnika Johna Fowlesa. Za ovaj period neka jedan od KPI-jeva bude da postanete bolji pripovjedač.

PR-ovac kao promatrač

Za bolje razumijevanje svijeta oko sebe, naših navika i ponašanja preporučamo jedinstvenu analizu popularne kulture Marcela DanesijaOf Cigarettes, High Heels, and Other Interesting Things.

Djelo započinje opisom romantičnog spoja mladoga para u džez klubu, propitujući sve od ozračja pa do ponašanja i načina flertovanja. Zašto imamo navike koje baš nisu najzdravije, zašto se žene muče u visokim petama i zašto sređuju frizure te koja je funkcija i značenje cjelokupnog kulturnog stvaralaštva – od plesa i uređenja prostora do umjetnosti i popularne kulture. Knjiga je izrazito zabavna i pitka, a u profesiji kao što su odnosi s javnošću bolje razumijevanje ljudskog ponašanja i svega što ga pokreće svakako je korisna vještina.

Alternativu ovakvim knjigama možete pronaći i online, prateći neki foto blog, kao što je This isn’t happiness. Ako ste više vizualni tip, preporučamo i knjigu Gunthera Kressa i Thea van Leeuwena Reading Images: The Grammar of Visual Design. 

PR-ovac kaonaučnik

U posljednjih nekoliko godina pred profesiju PR-a sve se više postavljaju zahtjevi analitičkog i naučnog pristupa informacijama i projektima. Za primjenu takvog pristupa odnosima s javnošću predlažemo knjigu Public Relations Metrics: Research and Evaluation Betteke van Ruler, Betteke van Ruler jedna je od najuticajnijih osoba u domeni komunikacija u Holandiji i svijetu, a posebno je poznata po djelima u kojima uspješno povezuje teoriju i praksu.

Ako ovo baš i nije vaš izbor, možete odabrati nešto i iz polja psihologije stavova i uvjeravanja kako biste stekli bolje razumijevanje klijenata, kolega i ciljnih javnosti, poput Persuasive Communication Mongeaua i Stiffa.

Odnosi s javnošću podložni su izmjenama i uključivanju sve više perspektiva i modaliteta komunikacije, a na vrijednom PR-ovcu je da iskoristi to bogatstvo i oblikuje svoje vještine. Ovisno o raspoloženju, vremenu i interesima, počnite s usavršavanjem nekog od raznolikih aspekata vaše profesije.

Happy reading!

Ostavite komentar