Otkriveno da i duhovi imaju svoju galaksiju

Naučnici su otkrili galaksiju duhova koja ima masu približno kao i naša galaksija, ali je u potpunosti sačinjena od tamne materije.
1103061959
Vilin konjic 44, kako su naučnici nazvali ovu galaksiju, sačinjen je od misteriozne tamne materije koja zauzima 27 posto svemira, ali nikada zapravo nije viđena. Iako je ta galaksija relativno blizu, barem na skali univerzuma, toliko je mračna da je naučnici decenijama unazad nisu ni primijetili.

Međutim, konačno je uočena prošle godine i procijenjeno je da se nalazi na udaljenosti od oko 330 miliona svjetlosnih godina od nas. Kada su je naučnici detaljnije ispitali, primijetili su da se ne radi o običnom skupu zvijezda već o masi tamne materije, poput duha, prenosi B 92. Iako ima istu masu kao i naš Mliječni put, samo je jedan stoti dio procenta sačinjen od normalne materije poput zvijezda, prašine i gasa koji nas okružuje.

Profesor Piter van Dokum sa Univerziteta Jejl je rekao: „Pokreti zvezda nam mogu ukazati na količinu materije, a u galaksiji Vilin konjic 44 zvezde se kreću veoma brzo“. Ovu galaksiju su otkrili naučnici iz opservatorije Kek na Havajima i svoje otkriće objavili u „Astrofizičkom žurnalu“. Profesor Roberto Abraham sa Univerziteta u Torontu je rekao da nemaju nikakvu ideju kako je galaksija Vilin konjic 44 mogla da se formira. „Podaci ukazuju da se veliki broj zvijezda nalazi u obliku kompaktnih grupa i to je veoma važan trag, ali u ovom trenutku su sve to samo nagađanja“. Krajnji cilj naučnika je da otkriju šta je zapravo tamna materija i od čega se ona sastoji.

Ostavite komentar