Kako da ubrzate Wi – Fi i do deset puta

Uhvatiti dobar Wi-Fi signal na bilo kakvim masovnijim događanjima gotovo je nemoguće, ali naučnici s MIT-a vjeruju da su našli rešenje i za taj problem, piše CNN.

wifi_slow-100530508-primary.idge

Kako bi svi imali dobar bežični signal na autobuskim stanicama, sajmovima ili u sportskim dvoranama potrebno je instalirati gomilu rutera, a tu se javlja i problem interferencije signala zbog čega veza može biti katastrofalna.

Naučnici s američkog tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) razvili su algoritam koji signale obrađuje tako da više rutera može da šalje informacije prema istom bežičnom spektru bez interferencija.

Tokom testiranja, izmjerili su 3,3 puta veću brzinu od uobičajene, a dodatnim ruterima mogli bi je povećati do deset puta. Sistem je testiran na Roomba robotima koji su u laboratoriji simulirali ljude koji se kreću na nekom okupljanju.

Tim s MIT-a pokrenuo je kompaniju MegaMIMO koja će pregovarati s drugim kompanijama oko komercijalizacije ove tehnologije, a to znači da će se na deset puta brži bežični internet ipak još malo pričekati.

Ostavite komentar