Penzioner Ibrahim Kapetanović : Vlasti reformama i kampanjom skinimo okove vrijeđaju intelekt i sramote penzionere

radna-akcija-4

Tokom redovnog druženja sa penzionerima, penzioner Ibrahim Kapetanović, koji sve intenzivnije komunicira sa penzionerskom / umirovljeničkom populacijom u Sarajevu je istakao kako nakon lokalnih izbora ni za mlade ali ni za penzionere / umirovljenike Bosna i Hercegovina ne smije biti zemlja propuštenih prilika i iznevjerenih očekivanja.

„Za vrijeme rata ali i neposredno nakon rata a posebno nakon potpisivanja Daytona mi u Bosni i Hercegovini nismo osjetili napredak, što se penzionera tiče mi rapidno stagniramo i idemo unazad ili pod zemlju. Ukoliko niko nije primjetio, svima nam nedostaje vremena a danas vrijeme iznimno brzo prolazi”, rekao je Kapetanović

On je istakao kako sve velike stranke u Bosni i Hercegovini imaju epitet „demokratskih“ ali da svi živimo u imitaciji demokratije te da se konstantno govori o reformama i zajedništvu a da građani i penzioneri koji su značajna snaga za promjene nisu dobili niti reforme ni osjetili snagu zajedništva. Upravo je taj nedostatak zajedništva najveći problem umirovljeničke / penzionerske populacije koja je u fazi imitacije života i napretka već desetljećima.

„U vremenu u kojem smo mi živjeli, radili i sticali penzije su se poštovala data obećanja od strane lidera. Moja generacija je bila snaga koja je gradila pruge po kojima i danas voze vozovi. Kada bi došli do zadnje faze gradnje ponovo bi se organizovala radna akcija. U postratnom vremenu u Bosni i Hercegovini mi svjedočimo da se naše već postavljene tračnice kradu kako bi se stavile na mjesto gdje mi nismo stigli da napravimo prugu i taj nam se poduhvat predstavlja kao veliki uspjeh trenutnih vlasti. To je sramotno i vrijeđa intelekt. Ovi na vlasti nakon što su ukrali naše pruge, prebacili naše šine još žele da svi penzioneri izađu izvan zasluženog voza i upotrijebe svu snagu kako bi ljuljali vagone u ime imitiranja brzog pokretanja zamišljenog voza. Tako bih ja opisao „Reformsku agendu“ aktuelne vlade i skupo plaćenu kampanju „Skinimo okove“ kojom nas bombarduju i od nas prave budale”, slikovito je objasnio Kapetanović

On je rekao da Bosna i Hercegovina mora imati cilj, strategiju i tempo i da je sad u vrijeme novih geopolitičkih prekrajanja granica pokažemo kako smo faktor a ne kusur na mapi svijeta.

„Bosni i Hercegovini je potrebna pobjeda, iako su nas „lideri“ do sada dobro podučili i navikli da veličamo izgubljene bitke i pobjede. Zbog toga je vrijeme da se pokrenemo, osiguramo da se glas umirovljeničke / penzionerske populacije čuje i da na kraju pobijedimo”, rekao je Kapetanović.

Navodeći da je bosanskohercegovačka ekonomija sada na koljenima u odnosu na zadnju pozitivnu sliku iz 1989. godine te da je u međuvremenu Bosna i Hercegovina u očima stranaca i investitora postala tamni vilajet u kojem vladaju korupcija, nedostatak zakona i nezaustavljiva pohlepa, te da smo na dobrom putu ka konačnom raspadu zemlje koja je neformalno podijeljena već tokom rata.

„Danas nisu dovoljni mali koraci, nama trebaju veliki koraci, jer Bosna i Hercegovina zaslužuje da živi kao mnoge ozbiljne države svijeta, normalno i opušteno te da bude poštovana a to možemo ponovo ostvariti mi, radni ljudi i građani koji su nekada efektivno gradili pruge za koje se čulo širom svijeta“ , rekao je Kapetanović

Ostavite komentar