WhatsApp je siguran ali spašava sve vaše razgovore

Džonatan Zdziarski je sigurnosni stručnjak, računarski forenzičar i istraživač, koji je na svom blogu objavio analizu postupanja WhatsApp-a s izbrisanim razgovorima.

whats

Proučio je ponašanje posljednje verzije ove popularne aplikacije za razmjenu poruka na iOS-u i otkrio da ona ne briše razgovore koje korisnik želi da izbriše – već da o svemu ostavlja pisani trag.

Chatovi koji su izbrisani iz WhatsApp-a ostavljaju zapise u memoriji uređaja kojima se kasnije može pristupiti. Aplikacija briše podatke o tim razgovorima iz svog indeksa, ali sami podaci iz baze podataka ostaju u memoriji, pa ih vješt forenzičar može pronaći i iznova pročitati.

Dodatni sigurnosni problem predstavlja i činjenica da se ovi ostaci zapisa izbrisanih razgovora uključuju i u backup podataka na iCloud-u, koji pak nije zaštićen enkripcijom. To znači da se pristupom iCloud nalogu može doći do izbrisanih WhatsApp poruka, što bi tajne službe mogle iskoristiti u nekim situacijama.

Ovaj stručnjak kaže da ne treba da se bojite, a oni korisnici koji žele da se zaštitite od ovakve mogućnosti mogu da isključe backup na iCloud-u, a svaki trag izbrisanih razgovora mogu ukloniti povremenim reinstaliranjem same aplikacije.

Ostavite komentar