Otkrivena mumija koja nosi tenisice Adidas

Arheolozi su otkrili u planinama Altaja mumificirano tijelo žene, čija obuća podsjeća na patike marke „adidas“, saopštio je predstavnik mongolskog muzeja „Kovd“.

1107614364

Starost mumije se procijenjuje na 1.500 godina. Na nadmorskoj visini od 2.800 metara je pronađen njen grob, zbog čega je mumija tako dobro očuvana.

„Na ženinim nogama je bila obuća koja podsjeća na čizme za snoubord firme ’Adidas‘. Pored tijela su bili i drugi predmeti — različito posuđe, odjeća, konopac, ovčja glava, kosti drugih životinja“, rekao je predstavnik muzeja.

Nakon što se fotografija mumije pojavila na internetu, korisnici su došli do zaključka da je pokojna žena mogla biti putnik kroz vrijeme.

„Ljudi misle da mumija stara 1.500 godina, koja nosi ’patike adidas‘ dokaz putovanja kroz vreme“, napisao je jedan od internet-korisnika.

Prema riječima arheologa, to je prvi turski nedirnuti grob pronađen u Mongoliji. U ovom trenutku mumiju proučavaju naučnici, nakon čega će mumificirano tijelo biti postavljeno na jednoj od postavki muzeja „Kovd“.

Ostavite komentar