Šta vam prodaju spor ili brz internet pitanje je sad ?!

Ono što prvo možete da uradite je da brzinu vašeg interneta testirate na stranici www.speedtest.net. Na ovoj stranici možete precizno izmjeriti stvarnu internet konekciju i to posebno download, a posebno upload.

internet

Rezultati će varirati, tako da ćete morati test da ponovite u više navrata, ili u različitim djelovima kuće ili stana. Brzina koju će pokazati mjerač će vjerovatno biti manja od one koju vam je prezentovao vaš operater kada vam je prodao internet paket.

Ukoliko vam je velika razlika između onog što vam pokazuje mjerač speedtesta i onog što su naveli kada ste odabirali paket za kućni internet, pozovite vašeg providera da otkloni smetnje.

188un6o4q45acjpg

Međutim, prije toga, uvjerite se da slučajno nije problem u uređaju. Na primjer, ukoliko imate laptop i desktop računar brzinu provjerite na oba uređaja.

Da poboljšate signal, a time i kvalitet veze, možete i ukoliko nađete bolji položaj za vaš router, jer ga možda jednostavno držite na pogrešnom mjestu u stanu. Izbjegavajte da ga držite na podu, u “zatvorenim zona” stana, ili u blizini objekata koji mogu da ometaju signal, poput betonskih zidova, velikih metalnih predmeta, mikrotalasne rerne i bežičnih telefona, piše kiplinger.com.

Računajte i da vašu vezu mogu ometati Wi-Fi mreže iz komšiluka. To možete provjeriti uz pomoć aplikacije WiFi Analyzer koja se nudi preko Google Play.

Ostavite komentar