Ibrahim Kapetanović: Potreban nam je rad a ne rat

Penzioner Ibrahim Kapetanović pozvao je danas građane da razmisle o sve češćim izljevima mržnje kojima smo zasuti. Medijski istupi su zasnovani na mržnji koja se bazira na nacionalnim, političkim pa čak i rasnim razlikama koje vode u sukobe a sve češći su u našoj zemlji.

prosvjedi-bih

Kapetanović je tom prilikom istakao da patriotizam nije samo “alat” desnice kojoj su građanke i građani ove zemlje taj “alat” prejeftino prodali. Patriotizam nisu samo pozivi na očuvanje teritoritorijalnih, etničkih pa čak i kantonalnih granica niti podsjećanje na svo zlo koje su narodi ove zemlje preživjeli tokom ratnih dešavanja. Patriotizam je kako je rekao Kapetanović kada se radi za svoju zemlju, kada se bori za fabrike i puteve i kada se želi da zemlja postane država, toliko velika ne po teritoriji nego po standardu, ekonomiji i dostignućima.

„Svi drugi pozivi na patriotizam nisu ništa drugo nego poziv na veliko pokopavanje svih nas. Taj patriotski poziv desnice je ujedno i poziv za mlade ljude da odu iz ove zemlje a ne da u njoj ostanu. Od bajki koje svakodnevno šire desno orjentisani političari ne može da se živi nikako a posebno ne normalno i onako kako to dostojanstvo čovjeka nalaže – to znamo mi penzioneri. Desnica kod nas samo obećava, ali ne pravi radna mjesta, obećava veće i redovne penzije pa i od toga nema ništa, ne zida ni bolnice ni škole niti dovodi investicije. Ono što imamo jeste širenje mržnje koja nas navodi da se sukobljavamo jedni s drugima. Tu praksu moramo prekinuti jer je naša mala zemlja dovoljno nezaposlena, oslabljena i nerazvijena i ono što nam najmanje treba jeste da vrijeme trošimo na mržnju“ izjavio je penzioner Ibrahim Kapetanović za naš magazin.

On je rekao da Bosni i Hercegovini nisu potrebne nikakve priče o sukobima niti rat koji u medijima desno orjentisani političari sve češće potenciraju, već nam je potreban rad. Nama je potrebno stvaranje, građenje a ne uništavanje i rušenje, a penzionerska populacija koja je preživjela sve i svašta je najpozvanija da to kaže jer smo mi učestvovali u svim događajima devedesetih za koje je rekao da su bili nepoželjni ali neizbježni jer je trebalo odbraniti zemlju.

Kako je istakao, geografska pozicije Bosne i Hercegovine osigurava našoj zemlji povoljnu poziciju da sarađuje sa svima samo je potrebno početi raditi i birati prave ljude kako bi započeli sa procesom napretka.

„Zbog toga uvijek razmislite o čemu se radi kada vam desno orjentisani političari spominju strašne događaje iz devedesetih. Razmislite i zamislite se kada su vas patriotski uputili na rad za ovu zemlju, na stvaranje novih vrijednosti i na izgradnju puteva i fabrika. Svi mi želimo veliku i jaku Bosnu i Hercegovinu, mi penzioneri i mladi možda i najviše jer je nama i mladima ona najpotrebnija, zbog toga počnite raditi a ne pozivati nas na sukobe, mi ćemo vam u tome pomoći jer nam je – baram ja tako mislim – to svima zajednički interes„ izjavio je penzioner Ibrahim Kapetanović

Ostavite komentar