Turska Vlada blokirala Facebook, Twitter i YouTube

U toku jučerašnjih događaja u Turskoj, izvještaji na društvenim mrežama kao da su izostali. Zapravo, nije ih bilo u veoma velikom broju, što je očekivano u ovakvim situacijama. Međutim, za to postoji razlog.

erdo

Facebook, Twitter i YouTube sajtovima nije moglo da se pristupi, postojali su problemi zbog kojih korisnici nisu mogli da koriste ove servise i društvene mreže. No, predstavnik Twitter-a je negirao da je web bio u potpunosti blokiran.

Prema najnovijim informacijama, Twitter nalog koji prati blokiranja na internetu u zemlji, Twitter, Facebook i YouTube su bili nedostupni oko 11 sati i 4 minuta po lokalnom vremenu.

Nema dokaza o potpunom blokiranju u toku jučerašnjih dešavanja. Periscope i Whatsapp aplikacije su radile najnormalnije prošle noći.

Turska Vlada blokira djeljenje informacija kada je u zemlji politička kriza kako izvještaji ne bi upropastili sliku o državi i kako ne bi pomagali protivinicima, piše Daily Mail.

Prošle godine je također bio blokiran pristup Twitter-u i to nekoliko puta.

Vlada je uspjela ovo da uradi uz pomoć najvećih internet provajdera u zemlji. Iz kompanije Google su rekli da su upoznati sa tim da YouTube nije radio u Turskoj. Međutim, sada sve funkcioniše najnormalnije.

Neki državljani Turske su uspjeli da objave fotografije tenkova, vojske i aviona.

Ostavite komentar