Da li ste znali da možete natjerati Google da zaboravi ono čega se stidite a tražili ste da vam se pronađe

Mnogi korisnici interneta se iz radoznalosti i nedostatka saznanja u brojnim oblastima automatski okreću najpopularnijem internet pretraživaču u nadi da će dobiti odgovor. Ipak, ova praksa ume itekako da se ‘obije o glavu’.

gogleto

Naime, svaka osoba upućena u tehnologiju zna da Googleov algoritam pamti svaku našu pretragu kako bi ove podatke iskoristio za prikazivanje reklama koje bi mogle da nas zainteresuju da kupimo određeni proizvod.

Naravno, to znači da Google zna neke od naših najbizarnijih nesigurnosti i da nas može dovesti u vrlo nezgodnu situaciju. Koliko je samo ljudi kojima je na radnom mjestu nasred ekrana osvanula velika reklama za lijek protiv impotencije ili opadanja kose?

Ipak, prije nego što počnete da strahujete, trebalo bi da znate da je ova kompanija razvila novu alatku koja omogućava da uklonite neke od najneprijatnijih termina koje ste do sada tražili. Nazvana je My Activity, a omogućava korisnicima da vide sve podatke do kojih je pretraživač došao u prošlosti.

Ukoliko imate Gmail nalog, lista ‘aktivnosti’ bi trebalo da vam postane dostupna odlaskom na stranicu myactivity.google.com. Jednom kada se ulogujete, možete birati između velikog broja sigurnosnih opcija, uključujući opciju “go to my activity”.

Na vrhu stranice vidjećete polje za pretragu, u koje ćete ukucati ‘neprijatan sadržaj’. Kada pronađete termin ili rečenicu, jednostavno kliknite na dugme koje sadrži tri tačke. Na taj način otvoriti ćete meni u okviru kojeg ćete moći da obilježite i brišete stvari.

Prema riječima portparola Googlea, kada obrišete neželjeni pojam, kompanija više neće koristiti te podatke prilikom vašeg profilisanja, piše portal news.com.au.

Međutim, treba istaći da alatka My Activity prikazuje samo podatke vezane za uređaj koji u tom trenutku koristite. Ukoliko želite da brišete podatke prikupljene sa različitih uređaja, morati ćete da odaberete opciju koja omogućava Googleu da kombinuje podatke koje inače skladišti na različitim mjestima.

Ostavite komentar