Detektor laži nam više neće trebati – pametni telefoni će znati sve o nama

Primjena pametnih telefona odavno je izašla iz okvira glasovne komunikacije, a nove funkcije stižu konstantno.

Startup kompanija NuraLogix iz kanadskog Toronta odlučila je da pokuša da pametne telefone iskoristi za otkrivanje laži. Ako se zna da je, barem prema navodima iz ove kompanije, čak 90% ljudskih emocija nevidljivo, onda je sasvim jasno da tehnologija mora da kompenzira ono što ljudske perceptivne mogućnosti ne mogu.

lg-g5-smartphone-specifications-in-hindi-3

I do sada su razvijeni mnogi uređaji, vrlo sofisticirani i precizni, koje poznajemo pod zajedničkim imenom detektori laži. Međutim, oni se uglavnom primjenjuju u profesionalnim kompanijama, većinom za otkrivanje zločinaca, ali NuraLogix namjerava da napravi detektor laži koji će koristiti “široke narodne mase”, odnosno svi oni koji će imati odgovarajući smartphone na koji će moći da se instalira aplikacija.

Idejni tvorac projekta, neuronaučnik Kang Li objašnjava kako će se u njihovom detektoru laži koristiti fotografije lica snimljene pametnim telefonima. Poseban softver će obraditi fotografije i otkriti promjene na boji kože, što je, prema riječima Lija, vrlo pouzdan marker za otkrivanje da li neko govori istinu ili laže.

Iako, Li otvoreno priznaje kako u ovom trenutku njihova aplikacija ili bolje rečeno metoda, ne bi prošla strogi proces verifikacije za korištenje kao pravosudni poligraf. S druge strane, ovakav detektor laži se koristi, tvrdi Li “neinvazivno, jednostavno, na daljinu, čak i potpuno tajno”, što omogućava primjenu u svakodnevnom životu. Tvorci aplikacije kažu kako se može koristiti u školama, na prvom sastanku, poslovnim sastancima…

“U narednih godinu dana sasvim sigurno ćemo imati pred sobom nešto sofisticirano i konkretno. Ali, za aplikaciju koja će se koristiti na mobilnim telefonima morati ćemo svi zajedno da sačekamo još nekoliko godina”, rekao je Kang Li.

Ostavite komentar