Tanzanija u problemu : Pronađena ogromna nalazišta helijuma

Ovaj dragocjeni gas veoma je važan za aparate koji se koriste u medicini kao što su magnetne resonance, teleskopi i monitori radijacije. Naučnici kažu da je samo dio zaliha iz ove doline dovoljan da se napuni više od milion MRI skenera.
tanz
Profesor Kris Balentajn sa Univerziteta Oksford rekao je da su ovim otkrićem pokrivene potrebe društva za helijumom i da će u budućnosti biti pronađena nova nalazišta.
“Možemo da primjenimo istu ovu strategiju u drugim dijelovima svijeta sa sličnom geološkom istorijom da bismo pronašli nova nalazišta helijuma”, izjavio je Pit Beri, također profesor sa Univerziteta Oksford.
Ovaj dragocjeni gas do sada je otkriven samo u manjim količinama tokom traganja za naftom i prirodnim gasom. Zahvaljujući primjeni novog pristupa, istraživači su pronašli velike količine ovog gasa u Tanzaniji.
Procenjuje se da na ovoj lokaciji ima više od 1,5 milijardi kubnih metara helijuma, što je dvostruko više nego što ga ima u SAD, najvećem svjetskom proizvođaču.
Helijum je drugi najrasprostranjeniji element u svemiru. Ima ga u svim zvijezdama, a na Zemlji se formira sporim i stalnim radioaktivnim raspadom zemaljskih stijena.