Gasite ili stavljate selotejp preko kamere laptopa, tableta ili mobilnog telefona ?

Kako bi zaštitili svoju privatnost, mnogi paranoični korisnici primjenjuju različite metode kako bi sklonili svoje povjerljive podatke od radoznalih očiju u današnjem online svijetu, uključujući i sakrivanje njihovog kompjutera. Ipak, brojna istraživanja ukazuju na to da je nedovoljan broj korisnika svjestan rizika, a da oni koji su svjesni, koriste pogrešne metode kako bi ostali sigurni na internetu.

2ch-webcam-hack-FB

Istraživanje ukazuje na činjenicu da internet korisnici praktikuju različite metode kako bi zadržali svoju privatnost. Jedan od pet korisnika (22 posto) priznao je da pokriva web kameru kako bi zaštitio svoju privatnost. Iako to jeste korisno, važno je da korisnici razumiju da pokrivanjem web kamere ne mogu spriječiti presretanje audio signala i zaštititi se od hakera i zlonamjernih grupa koji žele da ih prisluškuju.

Više od četvrtine internet korisnika (27 posto) čuva svoje povjerljive podatke na uređajima koji nemaju pristup internetu, vodeći se pogrešnim razmišljanjem da će im na taj način sigurnost podataka biti zagarantovana.

Međutim, iako je teorija zasnovana na logici, i od ključnog je značaja za osiguravanje rezervnih kopija podataka od posljedica ransomware napada, moguće je zaraziti uređaj i bez prisustva interneta, preko inficiranog mobilnog telefona ili USB uređaja.

Otprilike 19 posto ispitanika priznalo je da izbjegava web stranice kao što su Google i Facebook, zato što tu mogu biti prikupljani njihovi lični podaci, usprkos činjenici da je danas standardna praksa za skoro sve web stranice da prate ponašanje korisnika i prikupljaju određene podatke o njima.

Pored toga,osam posto paranoičnih ispitanika priznalo je da kriju svoje računare od drugih ljudi, iako im to neće pomoći da se zaštite od internet prijetnji.

Otprilike sedam posto njih, također je izjavilo da prilikom online  transakcija često po nekoliko puta unosi i briše broj kreditne kartice kako bi zbunili viruse, usprkos činjenici da malware programi, naročito programi za krađu lozinki, ne mogu biti zbunjeni na ovaj način.

Xperia

I dok neki koriste ekstremne, ali neadekvatne metode, statistički podaci ukazuju na to da ostali internet korisnici nemaju razvijenu svest o cyber prijetnjama. Samo 20 posto ispitanika izjavilo je da misli da mogu biti meta oneline napada, dok je 21 posto njih izjavilo da smatra da im sigurnosna rješenja nisu potrebna, što dovodi u pitanje njihovu obazrivost na internetu i sposobnost da se zaštite od napada.

Korisnici se mogu zaštititi od online prijetnji bez potrebe za primjenom ekstremnih ili neadekvatnih metoda. Kaspersky Internet Security, na primjer, može da osigura korisnike bez prevelikog uticaja na njihove digitalne živote. Opcija Webcam Protection za Mac i Windows računare može da sačuva njihovu privatnost, dok specijalizovane opcije za sprečavanje prikupljanja korisničkih podataka, kao što je funkcija Private Browsing, mogu da pomognu korisnicima koji žele da izbjegnu prikupljanje njihovih podataka, tako što će onemogućiti slanje korisničkih podataka ka internet saobraćaju.

Sada i vi možete provjeriti koliko ste obazrivi na internetu na sljedećoj STRANICI. Da pročitate više savjeta o tome kako da se zaštitite na internetu, posjetite OVU STRANICU.

Podaci su preuzeti iz istraživanja Consumer Security Risks Survey 2015 i kviza Da li ste dovoljno obazrivi na internetu.

Ostavite komentar