Pametni telefoni vas mogu privremeno zaslijepiti

Doktori koji druge ljude upozoravaju na ovaj neobičan fenomen, naveli su slučaj dvije žene koje su privremeno oslijepile jer su konstantno provjeravale svoje telefone u mraku.

sljepilo

Smartphone sljepilo kod ovih žena trajalo je mjesecima, a žalile su se na epizode privremenog gubitka vida u trajanju od 15 minuta.

One su podvrgnute raznim medicinskim pregledima, magnetnoj rezonanci, testovima srca, ali ljekari nisu mogli da nađu uzrok za njihovo stanje.

Međutim, onog trenutka kada su posjetile oftamologa, misterija je riješena.

Specijalista za očne bolesti, Gordon Plant ih je pitao šta su radile u trenutku kada su prvi put doživjele ovu neprijatnost.

Obje žene su u mraku ležale i jednim okom gledale u pametni telefon dok je drugo oko bilo prekriveno jastukom.

“Jedno oko se adaptiralo na svjetlost jer je bilo usmereno ka ekranu telefona dok se drugo adaptiralo na mrak”, rekao je Plant i dodao: “Kada su spustile telefon, na oko kojim su gledale u ekran nisu mogle da vide jer je oku potrebno nekoliko minuta da se adaptira na mrak”.

On je na kraju rekao i to da je privremeno sljepilo bezopasno i lako može da se izbjegne. Potrebno je samo da ljudi ukoliko u mraku provjeravaju svoje pametne telefone, to rade sa otvorena oba oka.

Ostavite komentar