Microsoft: Chrome bukvalno jede bateriju svakog prenosnog kompjutera

Autori kanala MicrosoftEdge tvrde da je test u potpunosti objektivan i da korisnici na osnovu njega imaju mogućnost da steknu uvid u to koji je web browser najbolje koristiti na prenosnim kompjuterima.

battery

Dakle, na četiri Microsoft Surface Book laptopa potpuno iste konfiguracije i baterije napunjene do maksimalnog kapaciteta pušten je streaming HD video materijal na četiri različita web browsera – Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera i Microsoft Edge.

Microsoft je do sada uporno tvrdio da je Edge savršen izbor za prenosne komputere jer baterija s njim traje od 36 do 53 posto duže u odnosu na trajanje kada se koristi neki drugi web browser, a navodi kompanije mogli bi da budu istiniti.

Mnogi korisnici također su uvjereni da je Google Chrome zaista “gladan baterije” i da zapravo troši najviše resursa, a ovaj video bi trebalo da potvrdi ove navode.

Baterija je na prenosnom kompjuteru koji je “vrtio” video na Chromeu pojedena za 4 sata, 19 minuta i 50 sekundi.

Firefox je trajao 5 sati, 9 minuta i 30 sekundi, Opera je izdržala solidnih 6 sati, 18 minuta i 33 sekunde, dok je Edge apsolutni pobednik jer je izdržao čak 7 sati, 22 minuta i 7 sekundi.

Dakle, u ovom testu Edge je trajao čak 70% duže u odnosu na Chrome, 43% u odnosu na Firefox i 17% u odnosu na Operu, čime je Microsoft dokazao da je njihov novi web browser savršen izbor za prenosne kompjutere.

Naravno, mnogi korisnici su skeptični u vezi sa objektivnošću testa i uvjereni da je sve prilagođeno baš Edgeu, od činjenice da je test odrađen na Microsoftovom računaru, dok pojedini korisnici optužuju Microsoft za lažiranje rezultata i namjerno sabotiranje Chromea…

Nezavisno od ovog testa, Google Chrome je trenutno najpopularniji web browser na svijetu, a da li će ovaj test naškoditi njegovoj popularnosti, teško je reći.

Ostavite komentar