VIDEO : Desilo se ubistvo uživo na Facebooku

Dok TV mreže strahuju od  „reality” ubistva ubice Džona Kenedija pred kamerama 1963. godine – da slučajno ne prikažu čin nasilja – na novim medijima ubistva su postala redovna pojava. Antonio Perkins (28) razgovarao je prošle sedmice s prijateljima u zapadnom Čikagu uključivši opciju prijenosa uživo na „Facebooku”. Na snimku koji su njegovi pratioci gledali iznenada su se začuli pucnjevi, vidjelo se kako telefon pada na krvavu travu i tu se slika prekida, ali se čuju zapomaganja, prenijeli su mediji.

681156_1

Perkins je pronađen mrtav iste večeri, prošle srijede, na praznom parkingu, s ranama na vratu i glavi, saopštila je predstavnica lokalne policije. U petak je identifikovan kao član poznate bande.

Čikago je jedan od američkih gradova s najvišom stopom nasilja. Prošle godine je zabilježeno skoro 500 ubistava, navela je policija.

Snimak ubistva, koji je ovaj Amerikanac slučajno napravio, i dalje je dostupan na „Facebooku” s više od 700.000 pregleda, uz upozorenje da sadrži uznemirujuće scene.

Ovo je drugi put za manje od tri mjeseca da je pucnjava u Čikagu imala direktan prijenos na „Facebooku”. U martu je neidentifikovani muškarac upucan 16 puta u prijenosu uživo. Ni u jednom ni u drugom slučaju niko nije uhapšen.

Striming (prenos uživo preko interneta) omogućava svakom da „emituje program” u realnom vremenu preko popularnih aplikacija. Posljednjih mjeseci postalo je jasno da ta mogućnost nosi rizike koji su nekada bili rezervisani samo za TV stanice. Dok televizija u montaži izbacuje djelove koji bi uznemirili gledaoce, moderatori na „Fejsbuku” brišu samo one koji veličaju nasilje. Čak i scene s nasiljem mogu da ostanu ako se procjeni da je namjera da se podigne svest gledalaca i da se ukaže na neki problem.

Predstavnik „Fejsbuka” je rekao da novi snimak iz Čikaga ne krši politiku kompanije.

Početakom mjeseca u Francuskoj su ubijeni jedan komandir policije i njegov partner. Ubica je odmah posle zločina uključio prijenos na „Facebooku” pozivajući svoje prijatelje da ubijaju zatvorske čuvare, predstavnike policije, novinare i političare.

U maju je jedna devetnaestogodišnjakinja u Parizu uživo prenosila samoubistvo preko aplikacije „periskop”. Ovaj servis, koji je pre više od godinu dana kupio „Twitter”, često se koristi na neprimjeren način. Preko njega je jedna tinejdžerka iz Ohaja prenosila uživo kako joj siluju drugaricu. I napadač i djevojka biće optuženi.

U Engleskoj su suparničke bande zakazivale tuče i uživo ih prenosile na „periskopu”, dok je u SAD djevojka uhvaćena zbog vožnje u alkoholisanom stanju zato što su njeno hvalisanje preko ovog servisa pratila i dva policajca.

U većini navedenih slučajeva prekršena su pravila korišćenja koja zabranjuju prikazivanje neprimjerenih sadržaja, ali korisnicima je ovo očigledno najbrži način da dođu do svojih 15 minuta slave.

Privlačnost živog TV snimka i živog prijenosa na „Facebooku” ili „periskopu” djelimično je u tome što se ne zna šta će se sljedeće dogoditi, rekao je za „New York Times” Majk Konver, profesor Univerziteta u Indijani, i dodao:

„Ali dok televizija, kad god je u situaciji, izbjegava uznemirujuće scene, u novim medijima nema ’stražara’.”

Ostavite komentar