Ovo su razlike između žena i muškaraca na Facebooku

Njujorški Univerzitet Stoni Bruk koristilo je računarski program kako bi analiziralo oko deset miliona statusa i komentara koje je objavilo više od 65.000 korisnika Facebooka, koji su pristali da budu dio studije. Pokazalo se da su muškarci uobičajeno više ljuti i argumentovaniji na Facebooku od žena. S druge strane, žene su koristile topliji pristup i jezik koji nije bio toliko konfliktan, nego više ohrabrujući i pomirljivoga tona. Muškarci su bili neljubazniji i neosobniji.


Razlika je bila toliko jasna da su istraživači sa procentom od 90 posto tačnosti pretpostavili da li je komentar ili status napisao muškarac ili žena, samo na osnovu jezika i načina na koji je on napisan. Žene su češće koristile riječi poput “predivno”, “sretno”, “rođendan”, “kćerka”, “beba”, “ushićenost” i “zahvalnost”. Muškarci su više koristili riječi poput “sloboda”, “pobijediti”, “bitka” i “neprijatelj”.

Iako su se muškarci na Facebooku pokazali agresivnijima, to ih nije činilo samopouzdanijima. Upravo suprotno, žene su bile punije samopouzdanja i sigurnosti od muškaraca.

‘U mnogo slučajeva teme kojima su se bavile žene i muškarci ne iznenađuju, nego se uklapaju u uobičajene polne stereotipe’, rekla je psiholog Margaret Kern, koja je učestvovala u studiji, dodavši da istraživanje pokazuje kako je ljudski um sposoban automatski da kategoriše ljude koje tek upoznajemo.

U sklopu istraživanja stvorena je i internet stranica, koja na osnovu podataka dobijenih u istraživanju može i drugima da omogući da provjere šta njihov način govora na Facebooku govori o njihovom polu.

Ostavite komentar