Forumi su osnova društvenih mreža koje će političarima tek biti biber po pilavu

Kada su se pojavile društvene mreže, jednostavno je procvjetao razvoj komentarisanja. Svi su postali glasni a stari dobri formi su ostali u zapećku, zaboravljeni i nedostupni mnogima koji im se baš ne žele posebno posvetiti.

Da li je sve samo fol, pa nam se čini da forumaštvo polako nestaje sa razvojem društvenih mreža ili jednostavno zaista forumi nestaju u digitalnom svemiru i nikada nema povratka na staro ostaje da se pitamo i da promislimo ?!

Kao što je nestao i BBS, kao što se samo oni stari mogu sjetiti mIRC-a tako je u tom vremenu manje značilo više. To praktično znači da je manje korisnika interneta stvaralo kvalitetniju komunikaciju nego što to čini višemilionski broj internet korisnika kao što to imamo danas u Bosni i Hercegovini.

Tako nije loše priznati da se era komunikacija na internetu dijeli na ono što smo imali prije i ono što imamo nakon Facebooka, a samim tim su sa lica zemlje nestali i veliki i važni forumi na kojima se raspravljalo i razgovaralo.

Nije čudo, kada se uzme u obzir da je Facebook šaren te da je prisniji nego što je to bio hladni i uvijek odbojni forum koji je uvijek služio za razmjenu mišljenja a manje za nešto što se zove nova informacija.

Na forumima se zna ko je gazda, ko prati komunikaciju i ko je usmjerava, ko izbacuje korisnike ko ih odobrava i ko na kraju budno prati tok komunikacije, međutim ta karakteristika foruma kao komunikacijskog oblika mnoge je natjerala da se druže i upoznaju i izvan foruma u realnom životu te da popiju kafu s ljudima s kojima možda nikada nebi sjeli.

Za kompanije je forum bio mjesto gdje su se saopštavale primarne informacije za korisnike u obliku ekskluzivne informacije koja je samo jednom broju korisnika dostupna. Tako je forum postajao poseban kanal komunikacija a mudri PRovci su isti koristili kao kanal za ispravljanje eventualne krizne komunikacije.

Uloga foruma se nije promijenila, oni su i danas poligon za komunikaciju ali su ih zasjenile društvene mreže sa velikim brojem korisnika koji nemaju vremena za forume čija administracija oduzima mnogo vremena i truda.

Međutim i danas odgovore na određena postavljena pitanja nađemo upravo na forumima koji nam i dalje služe kao baza za primarno informisanje i rješavanje problema. Zbog toga je forum baza eksperata koji se lako mogu urotiti protiv određene kompanije ili proizvoda, a posebno protiv onih kompanija koji ne žele ili ne smiju biti prisutne na društvenim mrežama.

Međutim mnogi zaboravljaju da su i forumi društvene mreže, osnovne ali sa vrlo profesionalnim i upućenim komunikatorima.

Međutim eksperti i dalje znaju da se krizne situacije najlakše usmjeravaju i rješavaju na forumima i to tempiranim informisanjem korisnika – foruma, ali šta se dešava kada nemate odgovor na pitanje postavljeno na forumu ?!

Na to pitanje će odgovoriti političke kampanje kojima će barem tokom lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini forumaši doći glave i to oni forumaši koji nisu plaćeni za vlastiti angažman, koji će lako i jednostavno nadigrati i umoriti forumaške plaćenike pojedinih stranaka koje su već formirale forumaške timove, a da ne govorimo o društvenim mrežama koje će biti biber po pilavu.

No živi bili pa vidjeli …

Tarik Kapetanović ( tarik.kapetanovic@prpa.biz )

Ostavite komentar