Social media reporter Paul

Piše : Tarik Kapetanović 

Jeste li čuli za social media alate koji omogućavaju uživo prenošenje videa s terena, tj omogućavaju live reporting ili kako se to danas moderno kaže social media reporting.

Niste ili možda jeste onako površno ?!

Ukoliko imate takakv odgovor ili znate da takvi social media alati postoje ali da zaista nemate pojma šta bi s njima radili onda trebate pratiti aktuelnu krizu sa izbjeglicama iz Sirije koji se uveliko približavaju teritoriju Bosne i Hercegovine.

Zahvaljujući tradicionalnim medijima, imali smo mogućnost da vidimo ko su ti ljudi, kako im izgledaju djeca, ko im pomaže na tom dugom i teškom putu. Ko su oni koji ih zaustavljaju na tom putu te ko su nasilnici koji nad njihovim glavama testiraju dimne bombe i primjenjuju silu.

To su uglavnom kratki medijski izvještaji koji su sada u sekciji top news i u kojima vidimo uplakanu djecu, prestravljene očeve i postiđene majke koji čine sve da dođu do boljeg života negdje na zapadu i u famoznoj EU.

Ta je priča potpuno jasna, ali ispričana jednosmjerno ona postaje predmetom grupnog oplakivanja i ogovaranja na popodnevnoj kafi. Naravno, teoretičari zavjere tu nemaju mjesta, ko se još pita koliko je muškaraca u tim zbjegovima, odakle dolaze, jesu li baš svi iz Sirije, koji su motivi njihovog dolaska ?

Tradicionalni mediji za to nemaju vremena, njima su bitne suze, znoj i krv sve ostalo je manje bitno.

Zbog toga je revolucionarna priča koju priča novinar iz bliske nam zemlje Austrije, momak koji se zove Paul Ronzheimer. Momak je novinar popularnog njemačkog magazina www.bild.de za čiji portal izvještava iz izbjegličkog konvoja.

Pogodite kako, upravo putem interneta i live strema koristeći popularnu Andorid i iOS aplikaciju zvanu Periscope.

Poaul je tako postao prvi social media reporter sa čijim radim se može upoznati naša internet zajednica. Njegov cilj je komunikacija sa  izbjeglicama, što redovniji ostanak u kolini, autobusu i pod šatorom  uz trošenje trošenje 3G Interneta – lokalnih operatera (ili možda Build.de plaća roming) te paliti live stream na Apple 6 telefonu kojeg koristi u zamjenu za kameru, diktafon i sijaset drugih i teških spravica koji novinari i ekipa moraju nositi na terenu.

Kako sve izgleda možete pratiti putem Tweeter timelinea na kojem možete pratiti svaki Paulov korak ali i putem Periscope videa koje su ujedno i najautentičniji live reporti sa terena koji govore o izbjegličkoj krizi.

Agencija PR.Pa je u svoju redovnu ponudu odavno uvrstila social media report kao dodatnu uslugu, koju koristimo kao vrstu prezentacije i promocije za naše „advance“ klijente. Nadamo se da će u narednom periodu, tradicionalni mediji u Bosni i Hercegovini, pojedinci i stručnjaci shvatiti važnost social media reportera kao i važnost priča i sadržaja na internetu koje možemo dobiti uz minimum ulaganja i maksimum sadržaja kojeg dijelimo sa širokom Internet zajednicom.

Kolege iz Build.de su to shvatili i napravili priču a od Paula kreirali značajnog novinara i opinionmakera čiji Twitter nalog prati već 10.500 hiljada ljudi.

Vrijeme je da se zamislimo i da djelujemo zar ne ?!

Ostavite komentar