Veliko ime DITA

Piše : Mirza Hulusić

Radnici Dite i njihovi problemi su vrlo osjetljivi.

Zašto?

Od 2009. do 2010. su crveno obojene NVO-e kampovale u šatorima sa radnicima i žustro ih podržavali, a socijaldemokratija BiH je obećavala rješenja u korist radnika.

Između ostalog i na krilu tog Ditinog vjetra socijaldemokratija je osvojila izbore 2010. A februara 2014. revoltirani manjkom ispunjenih obećanja se na proteste radnika Dite priključuju i radnici drugih “uništenih” preduzeća, pa zatim građani Tuzle, a za njima građani BiH da bi ubrzo za tim gorili gradovi po BiH.

Slučaj ugrožavanja prava radnika Dite iz ugla ljudskih prava je takav da se čak i čuvena Jennifer Robinson (svjetski ekspert iz oblasti ljudskih prava, osoba koji brani Juliena Assange i Wikileaks) želi predstavljati radnike Dite u njihovom pravnom sporu.

Šta se sada dešava u Tuzli?

Pisati o Ditinoj privatizaciji je bespotrebno. Bezbroj je takvih primjera bo BiH da možete sami popuniti praznine.

Ovo je priča o poslijednjem jauku radnika kojim žele da (do)kažu kako ni oni a ni pogoni fabrike nisu staro gvožđe, kako su im prava narušena i da se oni nikada neće zaustaviti u borbi za ista, koliko god ona nelogična bila, jer naizgled nema logike da pokrenete proizvodnju proizvoda od čije prodaje može profitirati samo “mrski vlasnik fabrike” koji vas je u startu i doveo u ovo stanje.

A da, on će materijalno profitirati, jer zarada od prodaje nema gdje drugo ići sem na stečajni račun kompanije.

Šta će se desiti ako na predstojećem sastanku svih povjerenika Dite koji se ima odviti 30.06. uvelike ovisi od toga šta će biti rezultat ove kampanje.

Ukoliko samo jedan od povjerilaca zatraži isplatu svojih potraživanja po hitnom postupku fabrika se iz stečaja pretvara u staro gvožđe, a porušena radnička prava bacaju se u zaborav, a radnici po ko zna koji puta na ulicu.

Nadati se da se niko na taj potez nakon ovih zadnjih dešavanja neće odlučiti.

Šta možete uraditi vi?

Budite svjesni da podrškom ovoj proizvodnji stajete iza radnika koji svojim radom pokušavaju da pokažu vlasnicima i vlastima da je u proizvodnji ključ rješenja. Naše je da pokušamo pomoći tim radnicima u nakani da sačuvaju veliko ime, velikog giganta, da vrate svoje dostojanstvo, da im se refundiraju štete nastale uskračivanjem njihovih prava i da se svim povjerenicima njihova potraživanja isplate.

Sloboda Dita!

Ostavite komentar