Gdje za 1. maj ?! Na proteste ili na roštilj ?!

piše: Amra Kardović

Dok se u razvijenim civilizacijima redovno održavaju protesti, Bosanci i Hercegovci 1.maj – Praznik rada provode roštiljajući, kako bi valjda zaboravili da već dan poslije nemaju šta jesti. Naša realnost jeste više od pola miliona nezaposlenih, jeste kriminalna privatizacija nekadašnjih privrednih giganata, jeste omladina bez perspektive, jesu „hodajući mrtvaci“ u obliku penzionera, ali nikako prvomajska zabava.

Naša realnost, također bi trebali biti masovni protesti svih radnika i sindikata. Ali, naša realnost nije jedinstvo, iako nam je jasno poručeno da je u jedinstvu snaga. Pa tako, oni jedinstveni uživaju u produženom vikendu na nekoj od ekskluzivnih destinacija, u svojim vikend-vilama na Poljinama, dok narod sa komadićem janjetine u ustima, samog sebe laže da mu je dobro. A već sutradan ga stiže surova svakodnevnica i činjenica da nam gore ne može biti. No i uprkos tome – ne diže svoj glas, već šuti i trpi!

Valja nam se odmoriti od nezaposlenosti

Mjesecima se nekolicina obespravljenih radnika okuplja na ulicama bh. gradova, posebno uTuzli, tražeći od nadležnih preuzimanje odgovornosti za njihovo stanje. Istrajni su u svojim zahtjevima o isplati zaostalih plaća, uvezivanju radnog staža i uplati penzionog i zdravstvenog osiguranja. No čini se – uzalud.

Niko, osim medija koji prate njihovu borbu, za njihove egzistencijalne probleme nema sluha. Niko im ne nudi nikakvo rješenje. Nikome i ne pada na pamet da zaštiti radničku klasu i povrati srednji sloj koji čini kičmu svakog društva. Umjesto toga, svakodnevno nas podsjećaju na ogroman jaz koji postoji između ekstremno bogatih – političke elite, i ekstremno siromašnih – korisnika narodne kuhinje.

Na kraju, šta to ljudima iz cijelog svijeta fali, a nama ne? Strpljenja – po mogućnosti u neograničenim količinama. Međutim, u slučaju socio-ekonomskog stanja u našoj zemlji to nije prednost, nego glupost.

Jedan okmentar

  1. streamgate 2 Oktobra, 2020

Ostavite komentar